Politico: Οι 3 επιλογές του Μπάιντεν αν η Ρωσία “χακάρει” υποδομές των ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: gcn/spectrum.ieee/metro
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά την απάντηση σε μια ρωσική κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ για να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ – από το ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι τις τράπεζες – ως αντίποινα για την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας. Πολλοί λένε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου.
Αν έρθει αυτή η στιγμή, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ερώτημα: πώς να απαντήσει με πυγμή χωρίς να κλιμακωθεί μια σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι κάθε είδους απάντηση σε μια ρωσική επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών θα βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Τζος Λοσπινόσο, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Shift5, και πρώην ανώτερος σε υψηλά ιστάμενες θέσεις υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία πέρυσι για την εμπλοκή της στο hack της Solarwinds, η οποία παραβίασε δώδεκα ομοσπονδιακές υπηρεσίες, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκδώσει κατηγορίες κατά πολλών υποτιθέμενων Ρώσων χάκερ, αλλά παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις χάκερ της Μόσχας συνεχίζονται. Η Ρωσία έχει ερευνήσει και πιθανότατα διείσδυσε σε κρίσιμους τομείς της ψηφιακής υποδομής των ΗΠΑ, από τις τράπεζες μέχρι τα ηλεκτρικά δίκτυα και τα εκλογικά συστήματα, λένε ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ομοίως, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει σημαντική πρόσβαση και εξουσία να κάνει το ίδιο, ή ακόμη και να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις απευθείας κατά των επιχειρήσεων χάκερ της Μόσχας.
Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της NSA Ρίτσαρντ Λέτζετ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Πούτιν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε μια κυβερνοεπίθεση, εξηγώντας ότι «το έχουμε καταστήσει σαφές, ας το πούμε έτσι».
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι οι «εξελισσόμενες πληροφορίες» έδειξαν ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ έρχονται και προέτρεψε τον ιδιωτικό τομέα να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Και αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν έναν μεγάλο υποσταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια για κρίσιμα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου.
Είναι ένα παιχνίδι υψηλού πονταρίσματος, χωρίς καμία πλευρά να υποχωρεί, αλλά καμία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της εμπλοκής σε έναν κυβερνοπόλεμο υπερδυνάμεων.
Και η σφαίρα του κυβερνοχώρου είναι ιδιαίτερα θολή όταν πρόκειται να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κλιμάκωση. Οι νομοθέτες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η απάντηση των ΗΠΑ σε περίπτωση σοβαρής ρωσικής επίθεσης. Η κυβέρνηση αρνήθηκε σταθερά να δημοσιοποιήσει τέτοιες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στη Ρωσία υπερβολική εικόνα για τις στρατηγικές των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν στη Γενεύη πέρυσι ότι οι ΗΠΑ θα ανταπαντούσαν εάν η Ρωσία εξαπέλυε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών σε οποιονδήποτε από τους 16 κρίσιμους τομείς υποδομής , συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του νερού και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Πώς θα έμοιαζαν όμως αυτές οι συνέπειες; Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι λένε στο Politico ότι ο πρόεδρος έχει μια σειρά από ανάλογες απαντήσεις στη διάθεσή του: από την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, έως την απαγγελία κατηγοριών ή την επίθεση εναντίον Ρώσων χάκερ, έως το σβήσιμο των φώτων στη Μόσχα. ή εισβολή σε οπλικά συστήματα και απενεργοποίησή τους.
Αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν διαμορφωμένα σχέδια απάντησης σε μια ρωσική κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ. Ο στρατηγός Paul Nakasone, διευθυντής τόσο της NSA όσο και της Διοίκησης Κυβερνοχώρου, κατέθεσε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες του έχουν «Δημιουργία επιλογών για τους εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων και διεξάγουν εργασίες σύμφωνα με τις οδηγίες».
Η κορυφαία επιλογή που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν είναι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία. Οι κυρώσεις θεωρούνται ως ένας ευκολότερος τρόπος για να αποτραπεί μια ξένη κυβέρνηση από την ανάληψη άμεσων επιθετικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο και έχουν ήδη αποτελέσει βασικό όπλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για να τιμωρήσει τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία.
«Η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι κυβερνοεπίθεση ή κυβερνοεπίθεση. Οι ΗΠΑ έχουν πολλά στοιχεία εθνικής ισχύος και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ή όλα αυτά για να ανταποκριθούμε σε ένα συμβάν στον κυβερνοχώρο που δεν είναι απαραίτητα μια απάντηση στον κυβερνοχώρο», είπε ο Λέτζετ.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τόσες πολλές κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, οι πρόσθετες κυρώσεις ενδέχεται να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο: «Νομίζω ότι έχουμε ήδη κυρωθεί».
Ο Τζιμ Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Στρατηγικών Τεχνολογιών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και διεκδίκηση περισσότερων συμμετοχών του Πούτιν σε δυτικές τράπεζες. Όμως, υποστήριξε, οι κυρώσεις είναι απίθανο να θεωρηθούν ως μια αρκετά επιθετική απάντηση σε μια μεγάλη ρωσική κυβερνοεπίθεση.
«Εάν οι Ρώσοι ήταν αρκετά τρελοί για να επιτεθούν απευθείας σε κρίσιμες υποδομές, η απάντηση θα ξεπεράσει τις κυρώσεις», είπε ο Λούις.
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τις κυρώσεις αναλαμβάνοντας σαρωτικά μέτρα κατά των ατόμων πίσω από τις επιχειρήσεις πειρατείας και απενεργοποιώντας τα συστήματά τους.
«Για να το θέσω χοντροκομμένα, χακάρετε τους χάκερ», είπε ο Λοσπινόσο του Shift5. Πρότεινε την ιδέα να στοχεύσουμε καταστροφικές επιθέσεις κατά της υποδομής που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ρωσικών κυβερνοεπιχειρήσεων ή την απελευθέρωση ρωσικού κακόβουλου λογισμικού σε ειδικούς ασφαλείας για να περιορίσουν την ικανότητά τους να το χρησιμοποιούν.
Θα ήταν μια μεγαλύτερης κλίμακας εκδοχή της κατάργησης των ρωσικών τρολ φάρμες από τις ΗΠΑ. Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε στην Washington Post το 2020 ότι ενέκρινε μια επίθεση της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ στην Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 για να εμποδίσει την παρέμβαση της ομάδας στην εκλογική διαδικασία.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει κάποιες από αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής ενός botnet που χρησιμοποιείται από την ομάδα hacking Sandworm για να μολύνει και να καταλαμβάνει χιλιάδες συσκευές σε όλο τον κόσμο και να αποσφραγίζει κατηγορίες κατά Ρώσων χάκερ που φέρεται να είναι υπεύθυνοι για τη στόχευση ενεργειακής υποδομής σε 135 χώρες.
Οι δυνάμεις της κυβερνοαποστολής της Διοίκησης Κυβερνοχώρου, για τις οποίες ο Nakasone κατέθεσε ότι αποτελούνταν από 6.000 άτομα σε 133 ομάδες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε δίκτυα κορυφαίων επιχειρήσεων χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης για να προκαλέσουν όλεθρο. Αυτό θα μπορούσε να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να καταστήσει δυσκολότερο για τη Ρωσία να αντιδράσει περαιτέρω.
«Μπορείτε να φανταστείτε να καθυστερήσετε τις επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο στη Ρωσία κατά ένα χρόνο ή περισσότερο μέσω ορισμένων από αυτές τις ενέργειες», είπε ο Λοσπινόσο. «Αυτό το είδος δραστηριότητας είναι πολύ πιο πιθανό… να είναι το είδος της απόκρισης που θα βλέπαμε παρά, για παράδειγμα, να σβήσουμε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Μόσχα».
Μια τρίτη επιλογή θα έστελνε το πιο δυνατό μήνυμα, αλλά και θα αυξήσει το διακύβευμα για μια κλιμακούμενη απάντηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που ταιριάζουν ή υπερβαίνουν αυτές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας παρεμβολής στη λειτουργία της υποδομής ζωτικής σημασίας σε άλλες χώρες. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιθετικές ικανότητες στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ «είναι πιο ανεπτυγμένες από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας» και περιλαμβάνουν την ικανότητα απενεργοποίησης συστημάτων διοίκησης και ελέγχου αντιπάλων και διαταραχής οπλικών συστημάτων.
Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει αυτές τις ικανότητες στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν συνδεθεί ευρέως με ένα “σκουλήκι” που ονομάζεται Stuxnet που κατέστρεψε τις φυγόκεντρες που χρησιμοποιούνταν από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν από την ανακάλυψή του το 2010.
Επιλογή 1: Περισσότερες κυρώσεις
Επιλογή 2: Καταδιώξτε τους χάκερ
Επιλογή 3: Κυβερνοχτύπημα κατά της ρωσικής υποδομής
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας