Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: “SOS” από τον ΟΗΕ για εφαρμογή «άμεσης» εκεχειρίας στην Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: “SOS” από τον ΟΗΕ για εφαρμογή «άμεσης» εκεχειρίας στην Μαριούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζήτησε να επιτραπεί η εκκένωση 100.000 αμάχων περίπου που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

Έκκληση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε ο ΟΗΕ για την εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας στη Μαριούπολη. Ο ΟΗΕ ζήτησε να επιτραπεί η εκκένωση 100.000 αμάχων περίπου που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη. «Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Επίσκεψη Γκουτέρες στην Άγκυρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας. «Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ.

Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα την Τρίτη και στο Κίεβο την Πέμπτη για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους) από την 24η Φεβρουαρίου.

Το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε έντονα την απόφαση του κ. Γκουτέρες να πάει αρχικά στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο, υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει «καμιά δικαιοσύνη και καμία λογική σε αυτή τη σειρά». «Ο πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα στην Ουκρανία, να δει τον κόσμο εδώ κάτω, τις συνέπειες της κατοχής», είπε σε αγανακτισμένο τόνο ο κ. Ζελένσκι.

Αντιδήμαρχος Μαριούπολης: Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων διαλύθηκε από το Ρωσικό στρατό

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η απομάκρυνση των αμάχων από την Μαριούπολη. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης έγραψε ότι μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο είχε περικυκλωθεί και έχει σχεδόν τεθεί πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, προς την πόλη Ζαπορίζια απέτυχε.

Περίπου 200 κάτοικοι του βιομηχανικού αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, όταν το πλήθος αυτό «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό. Στη συνέχεια και σύμφωνα με την το Telegram, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια. «Ο κόσμος δεν είχε το δικαίωμα να φύγει από το λεωφορείο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας πως οι Ρώσοι έκαναν λόγο «για πυρά εκ μέρους των εθνικιστών (Ουκρανών) στο σημείο της εκκένωσης», προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή στο δρομολόγιο. «Για μία ακόμη φορά οι Ρώσοι διατάραξαν μια εκκένωση», έγραψε ο αντιδήμαρχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments