Τυνησία: 20 νεκροί στα ναυάγια πλεούμενων με μετανάστες
Πηγή Φωτογραφίας: VIMA
Οι αρχές της Τυνησίας ανέσυραν τρία πτώματα μεταναστών και έθεσαν υπό κράτηση άλλους 155 ανθρώπους, υπηκόους κυρίως διαφόρων κρατών της Αφρικής, αποτρέποντας πέντε αναχωρήσεις πλεούμενων στα ανοικτά της Σφαξ, μετέδωσε το τυνησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι 76 μετανάστες διασώθηκαν σε ακόμη δύο ναυάγια στα ανοικτά της πόλης Μάχντια.
Εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ναυαγίων τεσσάρων πλεούμενων με μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη αυξήθηκε στους 17 νεκρούς, εξηγώντας πως ανασύρθηκαν ακόμη πέντε πτώματα πέρα από τα 12 που είχαν βρεθεί ήδη. Σύμφωνα με το τυνησιακό λιμενικό σώμα, 98 άνθρωποι διασώθηκαν.
Οι περισσότεροι μετανάστες είναι υπήκοοι της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μαλί, της Σομαλίας και της Νιγηρίας, κατά τις τυνησιακές αρχές.
Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα ναυάγια έχουν πολλαπλασιαστεί, με δεκάδες νεκρούς, στα ανοικτά της αραβικής χώρας, καθώς αυξάνονται οι αποπλεύσεις σκαφών από τις ακτές της Τυνησίας, όπως και της Λιβύης, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.
Η ακτογραμμή της Σφαξ έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα αναχώρησης ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως συνελήφθησαν πάνω από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοικτά των ακτών της χώρας πέρυσι. Τουλάχιστον 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία από την Τυνησία το 2021.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), συνολικά πάνω από 123.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας το 2021, ενώ το 2020, μεσούσης της πανδημίας, ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει στους 95.000.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, έναντι 1.401 το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική θαλάσσια οδός στον κόσμο. Ο ΔΟΜ, που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, υπολογίζει πως πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι σε αυτήν μετά το 2014.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας