Φυσικό αέριο: To 1/3 των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ουκρανίας κινδυνεύει
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
“Καμπανάκι” χτυπά για το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας. Κινδυνεύει να χαθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να παρακωλύουν τις λειτουργίες στις πρόσφατα καταληφθείσες περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz. Η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου των 27 χωρών της ΕΕ και η εισβολή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανές διακοπές στην ροή του φυσικού αερίου.
Έξυπνες κυρώσεις στο Ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούνται οι The times
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, ισχυρίζεται ο εκτελεστικός αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σύμφωνα με τους Times. «Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις στους Times του Λονδίνου.
Η σχέση της Ρωσίας με το πετρέλαιο
Οι εξαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των προσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πέρυσι. Μέχρι στιγμής η Ευρώπη δαπανά περίπου 450 εκατ. δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία, περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο, και περί τα 25 εκατ. δολάρια την ημέρα για άνθρακα.
Morgan Stanley: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα φέρουν προβλήματα που θα προκληθούν άμεσα στην οικονομία της Ε.Ε.
Το πρώτο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δεδομένη στιγμή, είναι η απεξάρτηση της από το ρώσικο φυσικό αέριο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται βασικές προσπάθειες, προκειμένου να το καταφέρουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται σε ένα μεγάλο μέρος από το αέριο και όλο αυτό το διάστημα γίνονται προβλέψεις για το πως θα γίνει ομαλά η μετάβαση από άλλη μεριά τροφοδοσίας.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, με αυτό το βασικό σενάριο διερευνά τις επικείμενες εξελίξεις στην Ευρώπη, συντονίζοντας όλες τις εκτιμήσεις της με το σχέδιο της Ε.Ε. REPowerEU, που αν και έχει δρομολογηθεί στις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα άμεσων εναλλακτικών «λύσεων» για την τροφοδοσία της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει στην μελέτη της η MS, πέρυσι η Ευρώπη κατανάλωσε περίπου 484 δισεκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου. Από αυτά τα 149 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προήλθαν από τη Ρωσία. Αυτό το κομμάτι τροφοδοσίας σύμφωνα με το REPowerEU θα πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά με άλλες πηγές.
Το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι αυτό είναι μάλλον αδύνατο βραχυπρόθεσμα και θα χρειασθεί αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί. Αυτή η αναζήτηση ακριβότερων εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ουσιαστική συνεχή πηγή πληθωριστικών πιέσεων, πέραν των δυσκολιών και προβλημάτων που θα προκληθούν άμεσα στην οικονομία της Ε.Ε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας