Το Τρίγωνο των αποφάσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Άνοιξε το πρωί η πλατφόρμα για την επιδότηση στη βενζίνη και μαζί…μπήκανε σε κίνηση η διαδικασία επιστροφής στην πραγματικότητα και τα ζητήματα της (πολιτικής) καθημερινότητας. Κι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σκωτία προσκεκλημένος του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου Πρίγκιπα Καρόλου, αυτό δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή στη…μεταπασχαλινή περίοδο μπορεί να περιμένει. Μάλιστα, με το «Καλημέρα σας», η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου φρόντισε να στείλει…τα τροχιοδεικτικά για το πως θα κινηθεί το προσεχές διάστημα.
Κοινή απάντηση
Το αίτημα για «κοινή Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση» επανήλθε στο τραπέζι. Και θα τίθεται με κάθε ευκαιρία από τον Πρωθυπουργό και στις δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές του -τηλεφωνικές ή δια ζώσης- με τους Ευρωπαίους ηγέτες και εταίρους.
Στην Κυβέρνηση θεωρούσαν ότι η «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» ήταν αναγκαίο να έχει διατυπωθεί ήδη για λόγους προστασίας των εθνικών οικονομιών και προφανώς της ευρωπαϊκής ενότητας. Πλέον και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάπτυξη κινημάτων δημαγωγίας, αλλά και το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών είναι προφανές ότι η «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» δεν έχει πια χαρακτήρα (μόνο) οικονομικό: καθίσταται πλέον πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης. Και τούτο, για ένα και μοναδικό λόγο: για να μην μετεξελιχθεί από αναγκαιότητα σε…αιτία για να γιγαντωθούν και ν’ αποκτήσουν πλειοψηφικές προοπτικέ οι δυνάμεις που είναι αντιευρωπαϊκές και διαλυτικές.
Τα ζητούμενα
Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι ο πυρήνας της πρώτης -μετά τις εορτές- ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου κινήθηκε γύρω από το τρίγωνο: ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης-λαϊκισμός/δημαγωγία/ακρότητες-κινήσεις ενίσχυσης του εισοδήματος. Κι όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα και τα δεδομένα που θέτει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.
Η ελπίδα της Κυβέρνησης είναι το πιο πάνω… «τρίγωνο δράσης», να μην εξελιχθεί για την ίδια σε…τρίγωνο των Βερμούδων και εξαφανίσει τη δημοσκοπική της υπεροχή. Έτσι κι αλλιώς αυτό το διάστημα και μέχρι τη Σύνοδο κορυφής του Μαΐου, που έχει τεθεί ως όριο από την Κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα από τις Βρυξέλλες, το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογήσει την απόδοση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων που έχουν γίνει για την ενίσχυση του εισοδήματος και των χαμηλόμισθών. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τα εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων που θα τεθούν υπόψη του Πρωθυπουργού, αν κι εφόσον αποφασιστεί τον Ιούνιο να κινηθεί μονομερώς η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.
Οι παρεμβάσεις
Τα σενάρια είναι πολλά (από σημειακή μείωση ΦΠΑ έως και αναμόρφωση της ρήτρας αναπροσαρμογής) και πραγματικά δεν προσφέρει τίποτε το να αναφέρονται, καθώς το τελικό πλέγμα ρυθμίσεων θα παρεμβαίνει σε πολλά επίπεδα, διαμορφώνοντας -η τουλάχιστον αυτό θα επιδιώξει η Κυβέρνηση- μια διαφορετική καθημερινότητα για τους πολίτες.
Εκείνα τα οποία πρέπει να κρατήσουμε είναι τα εξής: αφενός ότι οι ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας θα συνεχίζονται και θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα, αφετέρου οι παρεμβάσεις στο εισόδημα, επίσης, σχεδιάζονται με προοπτική να μην ούτε ούτε άπαξ, αλλά ούτε και ευκαιριακές. Παράλληλα η αξιοποίηση των παρεμβάσεων θα γίνει και σε πολιτικό επίπεδο: τόσο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι καθίστανται εφικτές λόγω της βελτίωσης των οικονομικών, όσο και αναδεικνύοντας την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει. Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, η ένταση με την οποία η ΝΔ θα «δείχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δύναμη δημαγωγίας» θα δυναμώνει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών -και σίγουρα των αναποφάσιστων- προτιμούν ήπιο πολιτικό λόγο και καταλλαγή κι όχι ένταση και διχαστική ρητορική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας