Κόσμος

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο λόγος που προσανατολίζεται σε έναν παρατεταμένο πόλεμο

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο λόγος που προσανατολίζεται σε έναν παρατεταμένο πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται να επιλέγει το μοντέλο του παρατεταμένου πολέμου απορρίπτοντας τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Στην αρχή ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε στο πλάνο ένα είδος γρήγορου πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα όμως φαίνεται να επιλέγει τον παρατεταμένο πόλεμο, παρά τις συνέπειες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Δύσης – Ρωσίας έχουν παγώσει και, παρά την αποτυχία του Κρεμλίνου να εξουδετερώσει την ουκρανική άμυνα, αλλά και τις πολυάριθμες απώλειες και στρατιωτικές ήττες, η κυβέρνηση της Μόσχας επιμένει στην ίδια στρατηγική: «Οι στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτευχθούν πλήρως». Οι εδαφικοί στόχοι της Ρωσίας διαφοροποιούνται με βάση τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, που ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να αποκομίσει ο στρατός του στο μέτωπο του πολέμου.

Το τέλος της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Ο Πούτιν οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά το σχέδιό του να καταλάβει κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, και προχώρησε σε νέες επιθέσεις, που έχουν στόχο την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Ωστόσο, στους στόχους της Ρωσίας, τους οποίους ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς, συμπεριλαμβάνεται και να βάλει τέλος στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Κι αυτό είναι κάτι που παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times». Με βάση τις εκτιμήσεις τους, αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος για μια παρατεταμένη σύγκρουση, που θα επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό πέρα από τον στόχο της «απελευθέρωσης» του Ντονμπάς.

Επιθυμία του Ρώσου προέδρου είναι να καταλάβει όλη τη νοτιοδυτική Ουκρανία, ώστε να απομονώσει τη χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ένα ορμητήριο για περαιτέρω επιθέσεις, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η στρατηγική… “τζουντόκα”

«Έχει στρατηγική… είναι “τζουντόκα”… Θέλει να κάνει προσποίηση και μετά να σε πετάξει πίσω από τον ώμο του» υποστηρίζει μία από τις πηγές, αναφερόμενη στην αγάπη του Πούτιν για το τζούντο. «Δεν είναι λογικός, έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του κόσμου στο μυαλό του […] και τα σενάρια έχουν αλλάξει. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» προσθέτει.

Ένας Ρώσος ολιγάρχης με έδρα τη Μόσχα υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συνεχίσει τις εχθροπραξίες όσο χρειάζεται, ώστε να τις προωθήσει ως επιτυχία στο εσωτερικό της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά του από ορισμένα στρατιωτικά λάθη που έγιναν τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής της στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε σε αναδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς και στον διορισμό ενός και μόνο διοικητή στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, ο τρόπος που βλέπει την κατάσταση ο Πούτιν φαίνεται να είναι παράλογος, αφού λαμβάνει ανακριβείς ενημερώσεις από το πεδίο της μάχης και πληροφορίες από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, αναφέρουν τα άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους «Financial Times». «Τα γεγονότα δεν μεταδίδονται όπως ακριβώς συμβαίνουν» αναφέρει ο Πάβελ Λουζίν, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής.

Ο βαθύτερος στόχος του Πούτιν

«Αυτό αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στην επίθεση της Ρωσίας και να την αναγκάσει να διακόψει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μια τεράστια ιεραρχία, και όταν κάποιος χαμηλόβαθμος αναλυτής γράφει μια έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, περνάει από δέκα προϊσταμένους και όταν φτάνει στην ανώτατη βαθμίδα, υποστηρίζει ότι όλα πάνε τέλεια. Έτσι λειτουργεί το σύστημα» εξηγεί ο Πάβελ Λουζίν.

«Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πόσοι μισθοφόροι τους απομένουν, δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των απωλειών τους και δεν ξέρουν πόσος εξοπλισμός τους απομένει, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκεται» προσθέτει. Θεωρώντας ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ανασυνταχθεί, Ουκρανοί αξιωματούχοι πίστευαν αρχικά ότι ο Πούτιν θα έψαχνε τρόπο να κηρύξει μία νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, κατά τον εορτασμό της επικράτησης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την παραδοσιακή, μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Αλλά με τόσο λίγες στρατιωτικές νίκες και τις ειρηνευτικές συνομιλίες να βρίσκουν συνεχώς εμπόδια, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη μάχη, την οποία βλέπει ως «πόλεμο δι’ αντιπροσώπου» με τη Δύση. Ο Πούτιν είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι, «το πιο σημαντικό που συμβαίνει σήμερα» δεν είναι τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία, αλλά η «αποδόμηση του μονοπολικού διεθνούς συστήματος που διαμορφώθηκε μετά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».

Ριζική αλλαγή της ρητορικής της κρατικής τηλεόρασης

Aλλά η ρητορική της κρατικής τηλεόρασης έχει αλλάξει. Εφόσον ο Πούτιν δεν μετρά πολλούς θριάμβους, οι Ρώσοι παρουσιαστές μιλούν πλέον για έλλειψη προόδου και αναφέρονται στη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

Κάποιοι από αυτούς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Δύσης, προτάσσοντας την πρόσφατη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat». Επικαλούνται μάλιστα κι ένα σχόλιο του Πούτιν το 2018, στο οποίο αστειευόταν ότι θα προκαλέσει παγκόσμια πυρηνική καταστροφή, καθώς «τι νόημα έχει ένας κόσμος χωρίς τη Ρωσία;».

Για να μπορέσουν όμως οι Ρώσοι στρατιώτες να κερδίσουν έδαφος στην πρώτη γραμμή των μαχών, το Κρεμλίνο θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών, ώστε να θωρακίσει τον πιο πολύτιμο εξοπλισμό του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της γενικής επιστράτευσης ή της κινητοποίησης εθελοντών.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει το Κρεμλίνο να παραδεχθεί ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι πόλεμος και όχι μια «ειδική επιχείρηση», όπως επισημαίνει ο Τζακ Γουόλτινγκ από το «think tank» (δεξαμενή σκέψης) του Ινστιτούτου «Royal United Services».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments