Κόσμος

CSAM: Η Ευρώπη παγκόσμιος κόμβος για την παιδική πορνογραφία

CSAM: Η Ευρώπη παγκόσμιος κόμβος για την παιδική πορνογραφία

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Από τις 156.300 διευθύνσεις URL που περιελάμβαναν διαδικτυακό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) που φιλοξενούνταν σε διακομιστές κρατών μελών της ΕΕ, το 66% ήταν από την Ολλανδία - Ακολουθούν η Γαλλία και η Λετονία

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο (CSAM) εξακολουθεί να εκκρεμεί, ενώ η ΕΕ έχει γίνει «προορισμός επιλογής» όσον αφορά στη φιλοξενία τέτοιου περιεχομένου, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Internet Watch (IWF) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (26 Απριλίου) δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ο «παγκόσμιος κόμβος» για τη φιλοξενία διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Το 2021, η ΕΕ φιλοξενούσε την πλειονότητα των καταχρηστικών εικόνων, με το 62% όλων των CSAM παγκοσμίως να εντοπίζονται σε ένα κράτος μέλος.

«Καταθλιπτικά, η Ευρώπη παραμένει ο προορισμός επιλογής για εγκληματίες και αρπακτικά που θέλουν να φιλοξενήσουν μέρος του χειρότερου περιεχομένου του Διαδικτύου», δήλωσε η Σούζι Χάργκρειβς, Διευθύνουσα Σύμβουλος της IWF. «Μιλάμε για ένα από τα πιο σοβαρά περιεχόμενα – εικόνες και βίντεο που δείχνουν παιδιά και μωρά να υποφέρουν βιασμό και σεξουαλικά βασανιστήρια», πρόσθεσε.

Η IWF είναι μια βρετανική ΜΚΟ που εστιάζει στην προστασία των παιδιών.

Από τις 156.300 διευθύνσεις URL που περιελάμβαναν CSAM που φιλοξενούνταν σε διακομιστές σε κράτη μέλη της ΕΕ, το 66% ήταν από την Ολλανδία. Η χώρα αντιπροσωπεύει επίσης το 41% ​​της παγκόσμιας φιλοξενίας.

Αναλυτές της IWF το αποδίδουν στην εξαιρετική διαδικτυακή υποδομή που προσφέρει η χώρα, καθώς και στο χαμηλό κόστος των λύσεων φιλοξενίας. Επιπλέον, το ολλανδικό νομικό πλαίσιο μπορεί να δυσκολέψει ή να καθυστερήσει περισσότερο την αφαίρεση του περιεχομένου, δήλωσε η IWF στο EURACTIV.

«Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή αφορούν τη συνεχιζόμενη στροφή σε ιδιωτικούς τομείς όπως τα προσωπικά σύννεφα και οι εφαρμογές συνομιλίας όπως το Telegram», δήλωσε το Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), μια ολλανδική τηλεφωνική γραμμή για το CSAM.

Την Ολλανδία ακολουθούν η Γαλλία και η Λετονία ως προς τη φιλοξενία του περισσότερου περιεχομένου, που αντιπροσωπεύουν περίπου 9% η καθεμία στην ΕΕ και 6% παγκοσμίως.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι ενώ η ΕΕ συνέχισε να φιλοξενεί τις περισσότερες CSAM το 2021, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εικόνων κατάχρησης που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια – το 21% φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ παγκοσμίως σε σύγκριση με το 5% το 2020.

Η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει έρθει ακόμη 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος εδώ και μερικούς μήνες και, μετά από αρκετές αναβολές, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της στις 11 Μαΐου.

Οι συζητήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν υπόσχονται να είναι δύσκολες μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικής ζωής και των υπερασπιστών παιδιών, καθώς οι κερκόπορτες παρακολούθησης και κρυπτογράφησης με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προβληθούν ως ένας τρόπος για τον εντοπισμό και την κατάργηση του CSAM σε μεγάλη κλίμακα.

Τον Απρίλιο του 2021, η Google δήλωσε ότι υποστήριξε την ανάγκη για μια προσωρινή παρέκκλιση από την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών που επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να σαρώνουν πιο προληπτικά για CSAM στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Δικαιωμάτων (EDRi), ωστόσο, ζήτησε η πρόταση της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι τα μέτρα θα είναι «σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα» και «νόμιμα και αντικειμενικά απαραίτητα και ανάλογα με τον δηλωμένο στόχο τους».

Η παρακολούθηση ιδιωτικών επικοινωνιών θα πρέπει να περιορίζεται σε «γνήσιους υπόπτους εναντίον των οποίων υπάρχει εύλογη υποψία» με την απαραίτητη διασφάλιση, σύμφωνα με αυτούς. Η πρόταση CSAM θα ​​πρέπει επίσης «να σέβεται την κρυπτογράφηση ως ζωτικής σημασίας μέτρο ασφαλείας».

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή των παιδιών, προστατεύοντάς τα από τους κινδύνους των αρπακτικών στο διαδίκτυο», πρόσθεσε ο Hargreaves σχετικά με την επερχόμενη νομοθεσία, τονίζοντας ότι η Επιτροπή «πρέπει να επικεντρώσει τις προτάσεις της στον κίνδυνο και τη βλάβη που προκαλείται και όχι απλώς στόχος των μεγαλύτερων παικτών».

πηγή: euractive

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments