Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Επεκτείνεται και στους φοιτητές η έκπτωση στα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Θα επιδοτηθούν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2022 για τους λογαριασμούς που αφορούν μισθωμένη φοιτητική στέγη.

Επεκτείνεται και στους φοιτητές η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος. Θα επιδοτηθούν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2022 για τους λογαριασμούς που αφορούν μισθωμένη φοιτητική στέγη. Έτσι δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις εφετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

Επιδοτήσεις ρεύματος: Στήριξη και το Μάιο – Τα ποσά

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κυβερνητικά στελέχη. Η Ελλάδα αναζητά μια βιώσιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας διότι η τακτική των επιδοτήσεων της κατανάλωσης ρεύματος δεν υπηρετεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, διατηρεί τις υψηλές τιμές στα hub αερίου της Ευρώπης ενώ παράλληλα διαιωνίζει την υπερκατανάλωση ενέργειας.

Στην Ελλάδα, όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οπως εκτιμάται, για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων θα απαιτηθούν για το 2022 κεφάλαια 3 – 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί να πολλαπλασιαστούν στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Το ύψος των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν θα καθορίσει το πόσο παρεμβατικό στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος θα είναι το μοντέλο που τελικά θα υιοθετηθεί. Πάντως, η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη για τον Απρίλιο, με τη μέση τιμή το πρώτο 20ήμερο του μήνα στα 251,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και η τρίτη ακριβότερη (μετά την Ιταλία και την Ελβετία) από τις αρχές του έτους με 241,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο