Άποψη

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής και οι διεθνείς ραγδαίες εξελίξεις

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής και τις διεθνείς ραγδαίες εξελίξεις

«Όλα εξαρτώνται από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου», σημείωνε μετ’ επιτάσεως υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων, θέλοντας να αναδείξει τη κρισιμότητα των αποφάσεων που καλείται να λάβει η ηγεσία της Ευρώπης. Αποφάσεις που λαμβάνουν ευρύτερες και γεωπολιτικές διαστάσεις ύστερα από την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου  προς τη Πολωνία και τη Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία, όπως και η Ελλάδα ανήκουν στις μη φιλικές χώρες για τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία αναβαθμίζει την επιθετική της στάση προς την Ελλάδα, με τις στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν μέτωπο εναντίον της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κινείται προς τη κατεύθυνση της «εθνικής παρέμβασης» τόσο στο ενεργειακό όσο και στις τιμές των αγαθών. Αλλά και την ίδια στιγμή αναθερμαίνεται, για κάποιους λόγους, η εσωτερική συζήτηση περί ανασχηματισμού και αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μια συζήτηση που προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εκτός, όπως τονίζουν και πολιτικοί κύκλοι, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να διατηρήσει ανέπαφη την ημερομηνία των εκλογών. Τουλάχιστον προσώρας. Θέλοντας με αυτό το τροπο να στείλει το δικό του μήνυμα κυρίως προς το εσωτερικό της κυβέρνησης. Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα  ασχολείται με τα εσωτερικά της…

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δείχνει να κινείται προς το σενάριο της εθνικής πρωτοβουλίας για τις οικονομικές παρεμβάσεις, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες προς τους υπουργούς του, για «ηρεμία και ψυχραιμία». Είναι γεγονός πως τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν προκαλούν ενθουσιασμό. Αλλά και στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως κρατούν μικρό καλάθι. Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να μην σκέφτεται το σενάριο νέων γενναίων επιδοτήσεων, αλλά αποδεικνύεται πως θα είναι μονόδρομος.

Σε όλο αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχοντας να αντιμετωπίσει και τις βουλευτικές εκλογές, θα πιέσει προς μια ευρωπαϊκή παρέμβαση. Έστω και μερική έστω και προσωρινή. Σημειωτέον πως οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μερικές ημέρες αργότερα από τη Σύνοδο Κορυφής. Τα αποτελέσματα της θα έχουν ευρύτερη και πολιτική σημασία. Η πρώτη εικόνα που θα ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο, σχετικά με τις απόψεις των ηγετών, θα είναι η 18η Μαΐου, όταν θα σταλεί προς ενημέρωση των κρατών-μελών, το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση. Στο σκεπτικό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενισχυθεί και από τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάσεις της Ρωσίας, σχετικά με τη ροή του φυσικού αερίου, θα ενταχθούν και οι πολεμικές εξελίξεις, ύστερα από τα νέα δεδομένα της Μολδαβίας. Ειρήσθω εν παρόδω αν η Μολδαβία, δεχθεί πολεμική επίθεση, δύναται η δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το σχετικό άρθρο για άμεση παρέμβαση…

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση εισέρχεται στο πιο κρίσιμο στάδιο της πορείας της. Είναι σαφές πως το τουριστικό καλοκαίρι δεν θα δεχθεί μεγάλη πίεση. Λέγεται, μάλιστα, από τους ειδήμονες της αγοράς πως οι κρατήσεις αυξάνονται και επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία. Προοπτική που ενισχύει  σημαντικά, τη δυνατότητα «ήρεμων» κυβερνητικών αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο