Πολιτισμός

Μπιενάλε Βενετίας: Στέκεται κοντά στο πλευρό των Ουκρανών

Μπιενάλε Βενετίας: Στέκεται κοντά στο πλευρό των Ουκρανών

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

Μπιενάλε Βενετίας: Κάθε χώρα επιλέγει έναν ή περισσότερους καλλιτέχνες και φιλοξενεί τα έργα τους στο περίπτερο της. Δύο τεράστιοι χώροι στην καρδιά της Βενετίας, φιλοξενούν τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν.

Άνοιξε τις πύλες της η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και πιο διάσημες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κόσμο και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η Βενετία, μια πόλη με πλούσια κληρονομιά και μεγάλη ιστορία αγκαλιάζει θερμά την σύγχρονη δημιουργία.

«Για περισσότερους από πέντε μήνες, τουρίστες και λάτρεις της τέχνης μπορούν να επισκεφθούν την Βενετία και να δουν πως βλέπουν οι καλλιτέχνες όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Νομίζω πως κανείς δεν πρέπει να χάσει αυτή την διοργάνωση που έχει τον τίτλο «Το γάλα των ονείρων». Και αυτό γιατί μέσα σε ένα σκηνικό γενικευμένης οικολογικής και πολιτικής αναταραχής, η τέχνη επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα» μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews στην Βενετία, Φρεντερίκ Μπουσάρντ.

Κάθε χώρα επιλέγει έναν ή περισσότερους καλλιτέχνες και φιλοξενεί τα έργα τους στο περίπτερο της. Δύο τεράστιοι χώροι στην καρδιά της Βενετίας, φιλοξενούν τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν.

Η επιμελήτρια της 59ης Μπιενάλε, Σεσίλια Αλεμάνι, μίλησε στο euronews για την φετινή έκθεση που ονομάζεται «The milk of dreams».

«Η έκθεση αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου όπου υπάρχουν υβριδικά πλάσματα και μαγικά όντα, ενώ γιορτάζει ένα είδος ελευθερίας του πνεύματος που πολύ μας έλειψε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο τίτλος μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Νιώθω πως δίνει έμφαση στην ονειρική διάσταση και απλώνει ένα πέπλο σουρεαλισμού πάνω απο την πεζή μας πραγματικότητα» υποστηρίζει η Σεσίλια Αλεμάνι.

Βεβαίως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φετινή διοργάνωση. Οι Ρώσοι καλλιτέχνες απέσυραν τα έργα τους. Την ίδια ώρα το ουκρανικό περίπτερο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επικεπτών και μαγνητίζει τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Πάβλο Μακόβ εκθέτει το έργο «Η πηγή της εξάντλησης». Το έργο βρισκόταν στο Κίεβο όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Μεταφέρθηκε στην Βενετία όπου και επανασυναρμολογήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Ο Ουκρανός καλλιτέχνης πιστεύει πως ο πόλεμος κρύβει μια βαθύτερη πολιτιστική σύγκρουση.

«Γεννήθηκα στη Ρωσία, όμως ζω στην Ουκρανία από τριών ετών. Για μένα η υπηκοότητα αποτελεί την καρδιά της ύπαρξης μου. Νομίζω πως έτσι νιώθουν όλοι οι συμπολίτες μου. Το ουκρανικό περίπτερο, όπως και κάθε άλλο περίπτερο, είναι μια μικρή αναπαράσταση της ταυτότητας της κάθε χώρας. Πρέπει να πω ότι σε αυτή την προσπάθεια νιώθω πολύ περισσότερο πολίτης παρά ένας ακόμη καλλιτέχνης. Όπως πάντα λέω, πίσω από κάθε είδους πόλεμο, υπάρχει μια πολιτιστική σύγκρουση. Σαφώς αυτό συμβαίνει και τώρα» εκτιμά ο Πάβλο Μακόβ.

Η Μπιενάλε της Βενετίας στηρίζει με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς καλλιτέχνες, ενώ φιλοξενεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Στόχος είναι να δοθεί βήμα στους νέους Ουκρανούς καλλιτέχνες, αλλά και τα τεχνικά μέσα ώστε το έργο τους να γίνει περισσότερο γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments