Άποψη

Όλα παίζονται στους επόμενους δυο μήνες

Όλα παίζονται στους επόμενους δυο μήνες

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το σχέδιο της Ελλάδας για τους επόμενους δύο μήνες.

Σαράντα εννέα ημέρες μετά το Πάσχα, η Ορθοδοξία τιμά την ημέρα της Πεντηκοστής. Σύμφωνα με τα θεολογικά κείμενα η Πεντηκοστή είναι μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές γιορτές του Χριστιανισμού.

Την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Με απλά λόγια, το Άγιο Πνεύμα με την μορφή γλωσσών φωτιάς κάθισε πάνω στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού, συμπεριλαμβανομένων των Αποστόλων, για να τους φωτίσει…

Επτά εβδομάδες που θα κρίνουν το σύνολο των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Κάποιοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αναφέρονται και στη νέα κρίση με τη Τουρκία. Μια περίοδος, περίπου, δυο μηνών, που η Ελλάδα καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό της εξασφάλισης του φυσικού αερίου, της ρωσικής απειλής, με άλλα λόγια της διακοπής της ροής, του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της τεράστιας αύξησης των τιμών των αγαθών.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό του Κυριάκου Μητσοτάκη: «ή  ρούβλια ή τέλος». Και για την Ελλάδα το «τέλος», σημαίνει κίνδυνος διάλυσης του τουρισμού που είναι ο βασικός, πυλώνας της εθνικής οικονομίας-δυστυχώς. Όπερ σημαίνει πως η χώρα, χωρίς νέα συμφωνία με Βρυξέλλες και Gazprom, θα βρεθεί σε μια ασφυκτική θέση. «Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Ρώσοι και οι Τούρκοι που θα αγοράσουν νέες συστοιχίες S-400», σημειώνουν με νόημα έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πραγματοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει ηχήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες.  Οι παροικούντες στη Ιερουσαλήμ των ευρωπαϊκών σαλονιών, είχαν ενημερώσει σχετικώς το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που ο Βλάντιμιρ Πούτιν απαίτησε, καταρρίπτοντας κάθε διεθνές συμφωνητικό, να ζητήσει σε ρούβλια τη πληρωμή του  φυσικού αερίου. Πόλεμος είναι και ο καθείς με τα όπλα του. Το τελεσίγραφο ισχύει μέχρι τις 22 Μαΐου. Την επόμενη ημέρα κόβεται η ροή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα είχαν ληφθεί εγκαίρως από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του και όλοι διακρίνουν πως «θα πρέπει να κινηθούν, ανεξάρτητα». Η λύση των ενδιάμεσων εταιριών που θα δύνανται να πληρώνονται με ευρώ η δολάρια, είναι μια πρώτη βαθιά ανάσα.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κάνει την ύστατη προσπάθεια του, στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, που, πλέον λαμβάνει τον χαρακτήρα του «επείγοντος», γνωρίζοντας, όμως εκ των προτέρων, πως οι πιθανότητες για πανευρωπαϊκή λύση είναι ελάχιστες.

Διεθνείς οικονομικοί παράγοντες, πάντως εκφράζουν τους φόβους τους, σχετικά με την επόμενη ημέρα των νέων διεθνών συμφωνιών. Αν, δηλαδή, η Ρωσία συνεχίζει και κλείνει τις στρόφιγγες και για άλλες χώρες, πλην Πολωνίας και Βουλγαρίας, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτιναχθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που αναμένουν τη βαθιά οικονομική ανάσα του θερινού τουρισμού.

Το επόμενο διάστημα, των δυο μηνών, γίνεται αντιληπτό πως θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης. Με δεδομένο πως θα συνεχιστούν τα μέτρα ενίσχυσης, η κυβέρνηση εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, θα αποτελέσουν βαρόμετρο και για πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες, φαίνεται πως θα είναι φθινοπωρινές…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments