Κόσμος

Ισραήλ: Δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ισραήλ: Δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Υπό τον ήχο των σειρήνων, η ζωή σταμάτησε για 2 λεπτά σε όλο Ισραήλ σήμερα [28/4], ημέρα του Ολοκαυτώματος, τιμώντας τα θύματα

Υπό τον ήχο των σειρήνων, η ζωή σταμάτησε για δύο λεπτά στο Ισραήλ σήμερα [28/4], ημέρα του Ολοκαυτώματος, στην μνήμη των 6.000.000 εβραίων θυμάτων του ναζισμού κατά την διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 10:00, οι Ισραηλινοί έμειναν ακίνητοι στους δρόμους, στα μπαλκόνια, έξω από τα καταστήματα και τα γραφεία. Βγήκαν από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Μαθητές και φοιτητές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τήρησαν δύο λεπτών σιγή. Ushering in Holocaust Day, Israeli PM Warns of Polarization

Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μεταδίδουν από χθες μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα.

Κατά την διάρκεια τελετής χθες στο Yad Vashem, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι «κανένα γεγονός, όσο στυγνό και αν ήταν, δεν συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα».

«Το Ολοκαύτωμα είναι η ύστατη και απόλυτη έκφραση αντισημιτισμού χιλιάδων ετών», είπε.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος άναψαν έξι δάδες κατά την τελετή στην μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 161.400 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν σήμερα στο Ισραήλ.

Μαθαίνουν στους νέους τι έγινε σε πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη

Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πολλοί επιζώντες παρευρίσκονται σε τελετές μνήμης, μοιράζονται ιστορίες με εφήβους και συμμετέχουν σε πορείες μνήμης σε πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Φέτος, ο ετήσιος March of the Living συνεχίζεται, μετά από μια διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας του COVID-19, κατά την οποία πιθανότατα θα είναι η τελευταία φορά που οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Ημέρα μνήμης

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Λίστα του Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία και η υπέροχη ταινία του Σπήλμπεργκ

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του, ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments