Λαγκάρντ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς
Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του θεσμού μέσα στο καλοκαίρι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.
«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε χθες η κυρία Λαγκάρντ από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο το 7,5% σε ετήσια βάση, επίπεδο-ρεκόρ, πολύ πάνω από τον στόχο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, γεγονός που θέτει υπό πίεση τον θεσμό για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έπειτα από χρόνια.
Το «ταξίδι» της νομισματικής εξομάλυνσης έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη, κατά την κυρία Λαγκάρντ.
Αφού τερμάτισε τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ένα ακόμη πρόγραμμα αγοράς χρεών, παλαιότερο, αναμένεται να λάβει τέλος με τη σειρά του: «θα σταματήσουμε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού πιθανόν στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μάλλον τον Ιούνιο».
Η απόφαση θα ληφθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο στη βάση των οικονομικών δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα στη συνεδρίασή του τον Ιούνιο.
«Κατόπιν, θα είναι καιρός να εξετάσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Αν η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς -η πρώτη από το 2011- πρέπει να ακολουθήσει πολύ γρήγορα το τέλος της αγοράς αξιόγραφων, το τρέχον χρονοδιάγραμμα επιτρέπει να ληφθεί απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, την 21η Ιουλίου.
Κατά την ΕΚΤ, η άνοδος των επιτοκίων θα γίνει «λίγο μετά» το τέλος των αγορών χρέους.
Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια
Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).
Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας