Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου πολέμου — ένας που έχει ήδη παρουσιάσει μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες στην Ευρώπη από την εποχή των Ναζί — θα σημαίνει τραγικά ότι πολλοί περισσότεροι Ουκρανοί θα σκοτωθούν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όμως η στέρηση και η απειλή για τη ζωή δεν θα περιοριστούν εντός των συνόρων της χώρας.
Οι ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες θα επιδεινώσουν τα ολοένα και πιο τρομερά οικονομικά κύματα σοκ. Η Παγκόσμια Τράπεζα, για παράδειγμα, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η σύγκρουση είχε ήδη προκαλέσει τη χειρότερη άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία 50 χρόνια. Στις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ακριβότερους λογαριασμούς παντοπωλείου για τους Αμερικανούς — και βαθύτερους πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Μπάιντεν.
Αλλά είναι χειρότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η αύξηση των τιμών των σιτηρών σε έθνη που πλήττονται από τη φτώχεια και την ήδη κακή διατροφή είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.
Ταχέως κινούμενες ενδείξεις διευρυνόμενου αποτυπώματος του ουκρανικού πολέμου την Τετάρτη συνέπεσαν με περισσότερες πυρηνικές απειλές από τον Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι εχθροί που παρενέβησαν στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν βαρύ τίμημα.
“Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό. Αυτά για τα οποία κανείς δεν μπορεί να καυχιέται. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί”, είπε ο Πούτιν.
Η τρομακτική ρητορική μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία αισθάνεται πίεση επειδή οι στόχοι της για την εισβολή μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της. Αλλά τα λόγια του είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση του διαρκούς κινδύνου κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας με τα οπλικά συστήματα που ρέουν στην Ουκρανία.
Στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, υπάρχει τώρα μια κοινή παραδοχή ότι αυτός ο πόλεμος αφορά πολύ περισσότερα από την Ουκρανία και μπορεί να είναι η εναρκτήρια δέσμευση σε έναν παρατεταμένο και ευρύτερο γεωπολιτικό αγώνα.
“Εάν η Ρωσία ξεφύγει από αυτό το δωρεάν κόστος, τότε ισχύει η λεγόμενη διεθνή τάξη, και αν συμβεί αυτό, τότε εισερχόμαστε σε μια εποχή σοβαρά αυξημένης αστάθειας”, ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ. είπε η Milley στο CNN την Τρίτη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος «μακροπρόθεσμα» εναντίον του Πούτιν, τον οποίο περιέγραψε ως «απελπισμένο απατεώνα χειριστή». Υποστήριξε ότι η Δύση δεν πρέπει απλώς να εξοπλίσει την Ουκρανία αλλά τα έθνη στα δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή – ωθώντας τη Μόσχα να προειδοποιήσει ότι οι ξένοι δεν πρέπει να «τροφοδοτούν» αυτές τις χώρες με όπλα.
«Η γεωπολιτική επέστρεψε», είπε η Τρας σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πιστεύαμε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία θα εξαπλωθούν ανελέητα σε όλο τον κόσμο… Κάναμε λάθος».
Η κορυφαία ομάδα της Ρωσίας εκτιμά επίσης τις ευρύτερες διαστάσεις μιας σύγκρουσης που κατέστρεψε τις βεβαιότητες του μεταψυχροπολεμικού κόσμου και μετέτρεψε τη χώρα τους σε διεθνή παρία. “Τώρα, βρισκόμαστε σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Rustam Minnekaev σε σχόλια που επικαλούνται οι Financial Times και η εφημερίδα BZ του Βερολίνου.
Τι θα σημαίνει ένας μακροχρόνιος πόλεμος για τους Αμερικανούς
Υποθέτοντας ότι ο Μπάιντεν επιτύχει στον πρωταρχικό του στόχο να αποτρέψει μια καταστροφική άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με τα πιο βαριά πυρηνικά όπλα, ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ ενός μεγαλύτερου πολέμου στην Ουκρανία θα είναι κυρίως οικονομικός και πολιτικός.
Θα αγγίξει βαθιά τις ζωές των Αμερικανών — και τις πολιτικές προοπτικές του ίδιου του Μπάιντεν, όχι μόνο σε ένα ενδιάμεσο εκλογικό έτος που προβλέπεται να φέρει μεγάλες απώλειες για τους Δημοκρατικούς αλλά και ενόψει της πιθανής κούρσας επανεκλογής του το 2024.
Η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές των εμπορευμάτων πρέπει να ανησύχησε τον Λευκό Οίκο και να υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ουκρανία ήταν το χειρότερο μέρος για να ξεσπάσει πόλεμος σε μια εποχή ήδη υψηλών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία, που αντιμετωπίζει τώρα τις συντριπτικές δυτικές κυρώσεις, είναι σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Η Ουκρανία — το “καλάθι ψωμιού της Ευρώπης” — είναι βασική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η πιθανή διακοπή της χονδρικής συγκομιδής του φέτος θα μπορούσε να είναι καταστροφή.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, ο Μπάιντεν κατηγορείται ότι ταλανίζει την οικονομία, παρά την ισχυρή συνολική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τους ιστορικούς αριθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ένα άλλο κύμα ανόδου των τιμών των τροφίμων ενόψει των ενδιάμεσων προεδρικών θητειών θα μπορούσε να καταστρέψει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους του Κογκρέσου.
Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν δοκιμάζει μια αμφισβητήσιμη στρατηγική να κατηγορεί για τον υψηλό πληθωρισμό τον πόλεμο, αποκαλώντας τον «αύξηση των τιμών του Πούτιν», παρόλο που οι υψηλές τιμές προϋπήρχαν της εισβολής. Μια τέτοια απόχρωση είναι απίθανο να επιβιώσει από τη βάναυση πραγματικότητα της προεκλογικής εκστρατείας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κλίνουν ήδη σε ένα απλό μήνυμα σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών παντοπωλείου, που θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο εμφανείς τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να τους συνδέσουν με τον εξτρεμισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να βλάψει τον Μπάιντεν πέρα από τον οικονομικό του αντίκτυπο.
Ο Πρόεδρος ένωσε τη δυτική συμμαχία πίσω από μια προσπάθεια τιμωρίας και απομόνωσης του Πούτιν, η οποία έχει αποκαταστήσει τη φήμη της εξωτερικής πολιτικής που αμαυρώθηκε σοβαρά από την αποτυχημένη απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να είναι πολιτικός νικητής για τον Πρόεδρο, παρόλο που έμεινε πιστός στον λόγο του να κρατήσει τους αμερικανούς στρατιώτες εκτός μάχης. Όταν κέρδισε τον Τραμπ το 2020, κανένας ψηφοφόρος δεν πίστευε ότι υπέγραφαν για έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ευρώπη με τη Ρωσία, πολύ λιγότερο μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου και της πυρηνικής ρητορικής που πήζει το αίμα που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.
Η συγκλονιστική τροπή των γεγονότων στην Ευρώπη είναι μια υπενθύμιση ότι τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια των Προέδρων πάντα ανατρέπονται — και του πως η κυβέρνηση του Μπάιντεν ήταν όμηρος γεγονότων πέρα από τον έλεγχό της.
Αλλά είναι απορίας άξιο πόσο καιρό θα παραμείνει η προσοχή των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένων των αγώνων που αντιμετωπίζουν πολλοί στο εσωτερικό. Εάν η ορατότητα του πολέμου εξασθενίσει καθώς εκφυλίζεται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση φθοράς, οι προσπάθειες του Μπάιντεν να ρίξει την ευθύνη στον Πούτιν για την οικονομική του ανάδραση θα γίνουν πιο δύσκολες.
Και ένας Πρόεδρος με ποσοστό αποδοχής 41%, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο μέσο όρο των πρόσφατων εθνικών δημοσκοπήσεων του CNN, θα είναι ευάλωτος σε μια άλλη ευρεία επιβάρυνση του GOP που οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές — ότι χαζεύει ενώ ο κόσμος καίγεται.
Ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός, η αίσθηση οικονομικής δυσφορίας και το σκηνικό παγκόσμιου χάους θα έδιναν επίσης πρόσφορο έδαφος για τον δημαγωγικό, λαϊκιστικό εθνικισμό του Τραμπ, καθώς ετοιμάζεται για μια πιθανή ρεβάνς με τον Μπάιντεν το 2024.
Το σχόλιο σας