Ελλάδα ενέργεια: Το σχέδιο Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια μετά το εμπάργκο Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση έχει βρει ήδη τη φόρμουλα και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσει τη Gazprom προκειμένου να μην διαταραχθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οι συναλλαγές για φυσικό αέριο με τη Ρωσία επιτρέπονται με βάση “ρήτρα διαφυγής” που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αερίου, κρατικές και ιδιωτικές, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ και αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια.
Τι ζητά η Μόσχα και τι προφέρει η Κομισιόν
Η Κομισιόν απέστειλε την περασμένη εβδομάδα οδηγίες για το πώς μπορούν να πληρώσουν τα κράτη-μέλη χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα δεχτεί αυτή τη μέθοδο.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει οι πληρωμές να θεωρούνται ολοκληρωμένες με την κατάθεση των ευρώ και πριν την μετατροπή τους σε ρούβλια. Αντίθετα, το διάταγμα Πούτιν που έχει ισχύ από 1η Απριλίου προβλέπει ολοκλήρωση της πληρωμής μετά την μετατροπή του ποσού σε ρούβλια.
Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών από τη Μόσχα
Το Κρεμλίνο εμμένει στη θέση του για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τον Μάιο. Την περασμένη Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Μόσχας και πως οι πληρωμές καθορίζονται αποκλειστικά από το διάταγμα Πούτιν. Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθε την ίδια ημέρα που η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει στην Gazprombank άδεια για πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Μαΐου.
Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιπτώσεις ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι σημαντικές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του το ειδησεογραφικό δίκτυο η ευρωπαϊκή αγορά θα έβλεπε αμέσως τις επιπτώσεις με τις τιμές να είναι ακόμα και πέντε φορές υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας