Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέβαλε την επίσημη αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2022, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι ζήτησε άμεση ένταξη στο πλαίσιο μιας νέας ειδικής διαδικασίας. Πολλοί το βλέπουν ως έκτακτο αίτημα, δεδομένου ότι η διαδικασία διαρκεί συνήθως χρόνια, αν και ορισμένοι νομομαθείς εκφέρουν τη γνώμη ότι το δίκαιο της ΕΕ το επιτρέπει. Στις 11 Μαρτίου, η ΕΕ αποφάσισε να μελετήσει το θέμα και να εκπονήσει γνώμη. Τώρα, καθώς ο πόλεμος κλείνει δύο μήνες, οι ηγέτες της Ευρώπης παραμένουν αναποφάσιστοι – ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι αντίθετος με την επιταχυνόμενη ένταξη της Ουκρανίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκδηλώνει την υποστήριξή του και ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί ότι η ένταξη μιας χώρας σε πόλεμο δεν είναι ρεαλιστική.
Υπάρχει, εντούτοις, ένας μεσαίος δρόμος, μια μέση οδός: η χορήγηση στην Ουκρανία επίσημου καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Για να καθορίσει εάν και πώς θα προωθήσει την προσπάθεια της Ουκρανίας, η ΕΕ πρέπει να θεωρήσει ότι η Ουκρανία είχε ήδη σημειώσει καλή πρόοδο προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη πολύ πριν από την εισβολή, ιδίως στους τομείς της δημοκρατικής διακυβέρνησης, των δημοσίων συμβάσεων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του κανόνα της νόμος. Η ηρωική άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας έφερε στο φως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εδραίωσε) άλλα κέρδη—κυρίως τη θεσμική εμπιστοσύνη και την εθνική ενότητα, καθώς και νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αν και η ανοικοδόμηση της οικονομίας και των υποδομών της χώρας μετά τον πόλεμο θα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, η ισχυρή πολιτική βούληση για εξευρωπαϊσμό θα βοηθήσει στην ώθηση της ενταξιακής διαδικασίας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται μόνο η Ουκρανία την ΕΕ. Και η ΕΕ χρειάζεται μια ευρωπαϊκή Ουκρανία. Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας και η Ουκρανία έχει δείξει ότι έχει τη θέληση και την ανθεκτικότητα να κάνει ακριβώς αυτό. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θα πρέπει να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας όχι για κάποιον έκτακτο λόγο, αλλά επειδή η μεταπολεμική Ουκρανία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή δύναμη και ενότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας