Κόσμος

Ουκρανοί επιστήμονες βρήκαν δουλειά και καταφύγιο στη Μαδρίτη

Ουκρανοί επιστήμονες βρήκαν δουλειά και καταφύγιο στη Μαδρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: Youtube

Ουκρανοί επιστήμονες: Το TJ-II είναι μια θερμοδυναμική συσκευή πυρηνικής σύντηξης που βοηθάει την διαδικασία απόκτησης καθαρής ενέργειας

Το TJ-II είναι μια θερμοδυναμική συσκευή πυρηνικής σύντηξης που βοηθάει την διαδικασία απόκτησης καθαρής ενέργειας. Στο ερευνητικό πρόγραμμα της CIEMAT εργάζονται δύο Ουκρανοί επιστήμονες που έφτασαν στη Μαδρίτη αφού διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή.

«Κάθε μέρα, κάθε βράδυ και μερικές φορές για όλη τη νύχτα, ήμασταν στο υπόγειο του κτιρίου και πάνω από τα κεφάλια μας έπεφταν βόμβες» υποστηρίζει ο Ουκρανός επιστήμονας Ολεξάντρ Κοζάτσοκ.

Όπως αναφέρει το euronews.com, για δεκαετίες, το κέντρο του Χάρκοβο όπου εργάζονταν συνεργάζονταν με το ισπανικό εργαστήριο. Αυτή η επαφή βοήθησε στη μετακίνηση.

«Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές, ενώ εξαιρετικές είναι και οι συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε πολύ καλά» εκτιμά ο Ουκρανός ερευνητής Ολεξάντρ Τσμίγκα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Σύντηξης έκανε ότι μπορούσε για να φέρει τους δύο ερευνητές στη Μαδρίτη.

«Σίγουρα ζούνε μια ακραία κατάσταση γιατί έχουν συγγενείς στην Ουκρανία. Έχουν περάσει πολλά. Όμως πιστεύω ότι τον τελευταίο μήνα, από τότε που έφτασαν στην Ισπανία, η ψυχική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί» υποστηρίζει ο Κάρλος Ινταλγκό, διευθυντής του κέντρου» Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Σύντηξης «Ciemat».

Οι δυο αναμένεται να μείνουν τουλάχιστον ένα χρόνο στην ισπανική πρωτεύουσα πριν επιστρέψουν στη χώρα τους για να ξαναχτίσουν ό,τι κατέστρεψε ο πόλεμος.

«Εδώ και δεκαετίες, Ρώσοι επιστήμονες έχουν εμπλακεί σε αυτό το έργο. Όμως εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, πολλά ιδρύματα έχουν επιλέξει να τους εκδιώξουν, τουλάχιστον προς το παρόν. Για τους Ουκρανούς επιστήμονες, υπάρχει μια πλατφόρμα που τους επιτρέπει να αναζητούν θέσεις εργασίας σε διάφορα μέρη του κόσμου» μεταδιδει από την Μαδρίτη, ο ανταποκριτής του euronews Κάρλος Μαλάσκα.

Ονομάζεται «Επιστήμη για την Ουκρανία». Η ιδέα προήλθε από ερευνητές που αναζητούν ικανούς και έμπειρους συναδέλφους

«Έχουν καλά βιογραφικά, έχουν πάθος και αγαπούν την δουλειά τους. Μία από τις ερευνήτριες που έχουμε ενσωματώσει στο κέντρο μας, έχει ήδη λάβει μια πρόταση από ένα από τα καλύτερα εργαστήρια στον κόσμο, στην Ελβετία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» υποστηρίζει ο Κάρλος Ινταλγκό, διευθυντής του κέντρου» Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Σύντηξης «Ciemat».

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία μόνο άνδρες ερευνητές άνω των 60 ετών και γυναίκες ερευνήτριες μπορούσαν να εγκαταλείψουν την χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments