Φυσικό αέριο: Γεμάτες οι αποθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί ελήφθη η απόφαση να μην γίνονται οι πληρωμές του ρωσικού αερίου με ρούβλια, αλλά στο νόμισμα που προβλέπεται από τα συμβόλαια του κάθε κράτους μέλους.
Από την άλλη, ο επίτροπος ενέργειας ανέφερε «Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σήμερα οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν. Όπως είπε, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται» τόνισε ακόμη η υπουργός της Γαλλίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.
Αποφάσεις πριν το τέλος Μαΐου για τον τρόπο πληρωμής ρωσικού αερίου
Όσον αφορά τις απαιτήσεις της Μόσχας για άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια, η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για «μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων και για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας». Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν το τέλος Μαΐου, οι περισσότερες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν την Gazprom και μέχρι τότε θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τί μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η ίδια είπε ότι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες πιο λεπτομερείς κατευθύνσεις προς τις χώρες και προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ερωτηθείσα αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, ενώ σημείωσε ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.
«Ναι» από τη Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου
Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά. «Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.
Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.
Σκρέκας στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας: «Πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας»
Τις ελληνικές θέσεις προέβαλε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.. Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.
Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.
Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.
” Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας”
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.
Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας