Πετρέλαιο εμπάργκο: Σε αναζήτηση συμβιβασμού η ΕΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Αν και μέχρι τώρα η ΕΕ έχει δείξει ένα αρραγές μέτωπο στις κυρώσεις προς την Ρωσία, το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο, το δοκιμάζει. Από την άλλη, ο Πούτιν έχει ξεκινήσει την επιβολή κυρώσεων προς την Δύση, με το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία να είναι μόνο η αρχή.
Από την πλευρά της Ένωσης, το σχέδιο για τις νέες κυρώσεις αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και αύριο στην Ευρωβουλή – μέχρι στιγμής όμως δεν δείχνει να έχει διασφαλιστεί η αναγκαία ομοφωνία.
Όχι στο εμπάργκο από Ουγγαρία και Σλοβακία
Πρώτη πρώτη η Ουγγαρία τάχθηκε κατά των κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στην Ουγγαρία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Μιλώντας στο Καζακστάν, ο Σιγιάρτο είπε ότι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από το όποιο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο πακέτο κυρώσεών της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και αναμένεται να ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες σήμερα.
Αρνητική και η Σλοβακία
Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του εισαγόμενου αργού της από τη Ρωσία και η χώρα έχει δηλώσει ότι έχει αποθέματα για 120 ημέρες. «Εάν φθάσουμε σε ένα εγκεκριμένο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο περαιτέρω κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, τότε η Σλοβακία θα ζητήσει εξαίρεση», ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters.
Το υπουργείο δήλωσε ότι δεν είναι άμεσα δυνατή η επεξεργασία διαφορετικών τύπων πετρελαίου και ότι η αλλαγή τεχνολογίας είναι οικονομικά δύσκολη και χρονοβόρα. «Κατά συνέπεια ζητούμε μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγό», σύμφωνα με το υπουργείο.
Κι αυτό διότι η στροφή της Γερμανίας, η οποία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού, δεν έχει σταθεί ικανή να μεταπείσει άλλα κράτη-μέλη, που εξακολουθούν να απειλούν με βέτο, όπως είναι η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Θετική η Γερμανία – Αναζητείται η συμβιβαστική λύση
Η μεγάλη έκπληξη ήταν η μεταστροφή της στάσης της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η χώρα του είναι έτοιμη πλέον να επωμιστεί το κόστος που συνεπάγεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Κι αυτό διότι, επισήμως, έχει καταφέρει να μειώσει το μερίδιό του στις εισαγωγές σε μόλις 12% έναντι 35% που ήταν πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Το πιθανότερο όλων των σεναρίων είναι να δοθεί μεγάλο διάστημα προσαρμογής, που αναμένεται ότι θα έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους.
Θολό το τοπίο στην πληρωμή του ρωσικού αερίου
Όσον αφορά τις πληρωμές για το φυσικό αέριο, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και η θέση που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν δεν είναι σαφής. Οι Βρυξέλλες δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες ενέργειας να ανοίξουν ένα «ειδικό λογαριασμό» στην Gazprombank.
Εκεί θα καταθέτουν τα ποσά που προβλέπουν τα συμβόλαια σε ευρώ ή δολάρια, δίνοντας στη ρωσική πλευρά το πράσινο φως για τη μετατροπή τους σε ρούβλια. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί προβλήματα. Το πρώτο είναι αν θα το δεχτεί η Μόσχα. Το δεύτερο είναι αν η ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να «ξεφύγει» από τις κυρώσεις συμμετέχοντας στη μετατροπή και μια σειρά ακόμη.
Αντίποινα Πούτιν στη Δύση
Ως απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών», ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα οικονομικών κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε πρόσωπα και οντότητες οι οποίες της έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένα πρόσωπα και εταιρείες που πλήττουν τη Ρωσία και επιτρέπει στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας