Ενεργειακή κρίση: Στα σκαριά το σχέδιο για τις τιμές του ρεύματος
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Δύσκολη η εξίσωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος. Η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις ανακοινώσεις των παρεμβάσεων σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά ανάμεσα σε πλαφόν στη χονδρική, πλαφόν στη λιανική ή ένα μικτό σύστημα μαζί με επιδοτήσεις.
Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν πως πλαφόν στη χονδρική χωρίς συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε λουκέτα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης με τις πρώτες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας για το τι θα γίνει το Μάϊο, όσον αφορά την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα ενεργειακά βάρη.
Το ποσό που έχει τεθεί προς χρήση
Στο τραπέζι βρέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το μηχανισμό της κρατικής παρέμβασης στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις κινήσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση ζυγίζει όλες τις επιλογές και έχει βάλει στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβαση έως το τέλος του έτους ενώ στο κάδρο μπαίνουν και τα υπερκέρδη .
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύουν ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωναν 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στους «27» ήταν 0,237 ευρώ.
Το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (0,282 ευρώ ανά κιλοβατώρα), η Ιταλία (0,236 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,217), αλλά και σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα στοιχεία της Eurostat συνυπολογίζουν φόρους ενώ καλύπτουν καταναλώσεις από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες ανά εξάμηνο, δηλαδή το εύρος που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των οικιακών τιμολογίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας