Τεχνολογία

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» προς τα ανατολικά

Βόρεια Κορέα:Πρόκειται για τη 14η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στη χρονιά, που καταγράφεται μία εβδομάδα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμεραβαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, γνωστής επίσης ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Πρόκειται για τη 14η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στη χρονιά, που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα «αναπτυχθεί» με τη «μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Εντός 2022, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων· ανάμεσά τους, εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες για διάλογο. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019.

Η σημερινή δοκιμή καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Τι είναι

Ένας βαλλιστικός πύραυλος είναι πύραυλος ο οποίος ακολουθεί μια βαλλιστική, υπο-τροχιακή πορεία πτήσης με στόχο τον βομβαρδισμό ενός προκαθορισμένου στόχου με μία ή περισσότερες κεφαλές (συχνά πυρηνικές). Ο πύραυλος καθοδηγείται μόνο κατά τη σχετικά σύντομη αρχική φάση πτήσης του και, στη συνέχεια, η πορεία του διέπεται από τους νόμους της τροχιακής μηχανικής και της βαλλιστικής. Μέχρι σήμερα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι προωθούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης, με χημικές πυραυλικές μηχανές διαφόρων τύπων.

Η πτήση

Η τροχιά ενός βαλλιστικού πυραύλου αποτελείται από τρία στάδια: το στάδιο της προώθησης, το στάδιο ελεύθερης πτήσης το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού χρόνου πτήσης, και το στάδιο της επανεισόδου, όπου το βλήμα επανέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από σταθερές τοποθεσίες ή κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων (αυτοκινούμενοι εκτοξευτές πυραύλων – TELs), αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων. Η φάση της προώθησης μπορεί να διαρκέσει από μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και μπορεί να αποτελείται από πολλαπλά πυραυλικά στάδια εκτόξευσης.

Όταν βρίσκεται στο διάστημα, δεν παρέχεται άλλη ώση και έτσι ο πύραυλος εισέρχεται στη φάση ελεύθερης πτήσης. Για να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται συνήθως σε ύψος ανάλογο με μιας υπο-τροχιακής διαστημικής πτήσης. Το μεγαλύτερο υψόμετρο (απόγειο) που έχει επιτευχθεί για διηπειρωτικούς πυραύλους κατά τη φάση της ελεύθερης πτήσης, είναι περίπου 1200 χλμ.

Το στάδιο επανεισόδου αρχίζει σε υψόμετρο όπου η δύναμη της οπισθέλκουσας λόγω της ατμοσφαιρικής αντίστασης παίζει σημαντικό ρόλο στην τροχιά του πυραύλου και διαρκεί μέχρι την πρόσκρουσή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο