Το πρώτο Ειδικό Σχέδιο για το πάρκο της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς είναι έτοιμο
Πηγή Φωτογραφίας: Itspossible.gr -Penna.gr
Το πρώτο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), για έκταση που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, είναι έτοιμο και αναμένεται να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες προς έγκριση εντός του Ιουνίου, ώστε να προχωρήσει η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Αφορά σε έκταση του ομίλου Βιοχάλκο, ο οποίος σχεδιάζει την υλοποίηση ενός πρότυπου πόλου πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και εμπορίου σε μια έκταση περίπου 72 στρεμμάτων, στο ύψος του Ελαιώνα, εκεί όπου το 1937 βρίσκονταν οι πρώτες εγκαταστάσεις του ομίλου.
Μάλιστα, προ ημερών, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά έγινε τροποποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε δύο διατηρητέα κτίρια εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Χαλκού και Αλουμινίου «Βιοχάλκο» (οι εγκαταστάσεις ανήκουν στη θυγατρική της Noval Property), επί της οδού Πειραιώς αριθμός 252, στον Ταύρο.
Ειδικότερα, με την προωθούμενη αλλαγή επιτρέπεται πλέον στα δύο κτίρια η δημιουργία χώρων εστίασης (σε ποσοστό έως 25% της συνολικής δόμησης) και αναψυκτηρίων (σε ποσοστό έως 25%), χώρων αναψυχής (σε ποσοστό 25% επί της δόμησης) καθώς και γραφεία, μουσείο, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας κλπ. Εντός των διατηρητέων κτιρίων επιτρέπεται επίσης η διατήρηση των νομίμως υφιστάμενων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.
Επίσης, καθορίζεται ζώνη προστασίας – τουλάχιστον 10 μέτρων – περιμετρικά των κτιρίων ως ακάλυπτος χώρος, ο οποίος στο πρόσωπο επί της οδού Πειραιώς εκτείνεται μέχρι την οικοδομική γραμμή και στο νοτιοδυτικό τμήμα ακολουθεί το όριο του ακινήτου. Η επένδυση, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο της Βιοχάλκο εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή στον βιομηχανικό χώρο αποδίδοντας περίπου το 30% της έκτασης σε ελεύθερους χώρους και σε ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.
Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Noval Property, το συγκρότημα περιλαμβάνει 25 βιομηχανικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 43.868 τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τ.μ.. Τα κτίρια είναι κυρίως ισόγεια και 4 από αυτά έχουν επιπλέον έναν ή δύο ορόφους. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, πολιτιστικές, τεχνολογίας – έρευνας κ.ά. συνολικής επιφάνειας 56.740 τ.μ., πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 22.620 τ.μ.
Η εμβληματική οδός Πειραιώς
Ο δρόμος της φάμπρικας, η οδός Πειραιώς, από τα μέσα του 19ου αιώνα, και στα χρόνια της εκβιομηχάνισης που ακολούθησαν έως και τη δεκαετία του 1970, λόγω και της άμεσης σύνδεσης με το λιμάνι, αποτέλεσε έναν βιομηχανικό …άξονα, με δεκάδες εμβληματικά κτίρια.
Πολλά από αυτά σήμερα στέκουν ως κουφάρια, μετά την αποβιομηχάνηση της περιοχής κατά τη δεκαετία του 1980 και παρά τα διάφορα σχέδια για ανάπλαση και αναζωογόνηση του δρόμου που όμως έμειναν στα χαρτιά. Από τα λίγα κτίρια που διατηρούν ακόμη την αρχική τους χρήση από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα είναι η ΕΛΑΙΣ αλλά και η σοκολατοποιία Παυλίδη, η οποία εδώ και 135 χρόνια (από τότε που μετεγκαταστάθηκε στην Πειραιώς), λειτουργεί στα ίδια κτίρια, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν και επεκτάθηκαν.
Τα τελευταία χρόνια πάντως, παρατηρείται μια συγκέντρωση πολιτιστικών χρήσεων στην περιοχή, η οποία όμως βασίζεται σε μεμονωμένες, κυρίως ιδιωτικές πρωτοβουλίες, και όχι σε οργανωμένο σχεδιασμό. Στις εγκαταστάσεις που έχουν αναπαλαιωθεί και αποδοθεί σε νέες χρήσεις περιλαμβάνεται εκείνη του Γκαζιού που φιλοξενεί πλέον την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το εργοστάσιο υφαντουργίας «Σικιαρίδειο» που στεγάζει την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το πιλοποιείο Πουλόπουλου όπου βρίσκεται το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη, το βιομηχανικό συγκρότημα ΒΙΟΣΩ όπου εδρεύει ο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Mείζονος Ελληνισμού κλπ.
Παράλληλα, αυτήν την περίοδο προχωρά η κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου (Piraeus Retail Park), στο ύψος της Κηφισού, ωριμάζει το έργο της μετατροπής του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΗΒΗ στο Νέο Φάληρο σε πόλο τουρισμού, πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου, η μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ που βρίσκεται στον Δήμο Πειραιά σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας κλπ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας