Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν θέλει με κάθε “θυσία” το Αζοφστάλ
Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail/telegram
Η κατάληψη του Αζοφστάλ δείχνει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον ρωσικό στρατό, που εξακολουθεί να βομβαρδίζει το εργοστάσιο χαλυβουργίας μέσα στο οποίο βρίσκονται και άμαχοι.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του σε μια αιματηρή αποστολή να καταλάβουν το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη , ώστε να μπορέσει να κερδίσει κατά τη διάρκεια των εορτασμών στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, πιστεύουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται μέσα στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα – το τελευταίο καταφύγιο των Ουκρανών υπερασπιστών στο βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας – εδώ και τρεις ημέρες, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν δημόσια ζήτησε ακύρωση των επιχειρήσεων για να διαφυλαχθούν – όπως είπε – οι ζωές και η υγεία των Ρώσων στρατιωτών.
Η επίθεση θεωρείται ότι συνδέεται με τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου στη Ρωσία , όταν η χώρα σηματοδοτεί την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί συνήθως για μια επίδειξη του ρωσικού πατριωτισμού και της στρατιωτικής ισχύος, με παρελάσεις.
Οι Ρώσοι διοικητές αποφάσισαν να “θυσιάσουν” άνδρες στο συγκρότημα, παρά τις βαριές απώλειες που θα υποστούν αναπόφευκτα, λόγω «των επερχόμενων εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου και της επιθυμίας του Πούτιν να έχει μια συμβολική επιτυχία στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ενώ η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται στο Αζοφσταλ, οι ρωσικές απώλειες θα συνεχίσουν να ματαιώνουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια στο νότιο Ντονμπάς», πρόσθεσε μια ενημέρωση πληροφοριών από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ρωσική επίθεση μπορεί να πετύχει με τον καιρό. Το Αζοφσταλ είναι αχανές: Τέσσερα τετραγωνικά μίλια κτιρίων εργοστασίων, αποθήκες, υπερυψωμένα μονοπάτια πεζών και στενά σοκάκια που βρίσκεται στην κορυφή ενός δικτύου σηράγγων που δεν αντιστέκεται στις πυρηνικές βόμβες, όπου υπάρχουν μέχρι και 2.000 Ουκρανοί υπερασπιστές μαζί με εκατοντάδες αμάχους.
Οι Ουκρανοί διοικητές – που δίνουν καθημερινές ενημερώσεις μέσα από το εργοστάσιο – λένε ότι συνεχίζουν να κρατούν τη άμυνα παρά τις «αιματηρές μάχες» σε «εξαιρετικά δύσκολες» συνθήκες και ζήτησαν από τους Ρώσους να ματαιώσουν την επίθεση ώστε να εκκενωθούν οι τραυματίες και οι άμαχοι .
Ο Ολεκσέι Αρεστόβιτς, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Zelesnky, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπερασπιστές απώθησαν με επιτυχία τους Ρώσους από το συγκρότημα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων – επιτρέποντας σε μια αποστολή του ΟΗΕ να εισέλθει το πρωί της Παρασκευής για να απομακρύνει ορισμένους από τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί εκεί.
Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, είπε ότι περίπου 500 άμαχοι είχαν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι από το Azovstal και την ευρύτερη πόλη. Πιστεύεται ότι θα μεταφερθούν μέσω εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από την Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα μιας προηγούμενης εκκένωσης.
Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Παρασκευή ότι «ο αποκλεισμός των μονάδων των αμυντικών δυνάμεων στην περιοχή Αζοφστάλ συνεχίζεται» και ότι οι Ρώσοι, με την αεροπορική υποστήριξη, ξεκίνησαν εκ νέου τις επιχειρήσεις επίθεσης για να πάρουν τον έλεγχο του εργοστασίου.
«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες (μαχητές), αλλά δεν παραδίδονται», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο. «Κρατούν τις θέσεις τους.Φανταστείτε αυτή την κόλαση! Και υπάρχουν παιδιά εκεί», είπε. «Περισσότερο από δύο μήνες συνεχών βομβαρδισμών, βομβαρδισμών, συνεχούς θανάτου».
Οι Ρώσοι κατάφεραν να μπουν μέσα στο εργοστάσιο την Τετάρτη με τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου που γνώριζε τη διάταξη και τους έδειξε τις υπόγειες σήραγγες που οδηγούν στο εργοστάσιο», είπε ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.
«Ο Ζελένσκι είπε ότι η επίθεση εμπόδιζε την εκκένωση των εναπομεινάντων αμάχων, παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι μια άλλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε τους ανθρώπους από αυτά τα κολασμένα τοπία», είπε ο Γκουτέρες.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά του εισέβαλαν στο εργοστάσιο και ζήτησε από τους Ουκρανούς να παραδοθούν. Η Ρωσία κατηγόρησε επίσης τους μαχητές ότι εμπόδισαν τους αμάχους να φύγουν.
Η πτώση της Μαριούπολης θα στερήσει από την Ουκρανία ένα ζωτικό λιμάνι, θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, και θα απελευθερώσει στρατεύματα για να πολεμήσουν αλλού στο Ντονμπάς, την ανατολική βιομηχανική περιοχή που το Κρεμλίνο λέει ότι είναι πλέον ο κύριος στόχος του.
Περισσότεροι από 100 πολίτες διασώθηκαν από το χαλυβουργείο το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, πολλές προηγούμενες προσπάθειες να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους από τη Μαριούπολη απέτυχαν, με την Ουκρανία να κατηγορεί τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των Ρώσων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας