Ελλάδα

Γιορτή της μητέρας 2022: Γιατί τη γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

Στην Ελληνίδα μάνα είναι αφιερωμένη η αυριανή ημέρα - Γιατί στην Ελλάδα γιορτάζεται η «Γιορτή της μητέρας» τη 2η Κυριακή του Μαΐου

Μην ξεχάσετε αύριο Κυριακή να πείτε Χρόνια Πολλά στο πιο αγαπημένο πλάσμα της ζωής σας, τη μητέρας σας!

Η «Γιορτή της μητέρας», αν και γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφοροποιείται ως προς τις ημερομηνίες.

Στην Ελλάδα ο εορτασμός της γίνεται κάθε χρόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου, δηλαδή φέτος στις 8 του μήνα.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά έπειτα στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου που δοξάζεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την επίσκεψη της Παναγίας και του Ιωσήφ -μαζί με το μικρό Χριστό- στην εκκλησία, για να πάρει ο θεάνθρωπος την «ευλογία».

Στην Αγγλία του 1600 εμφανίζεται η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας.

Ο εορτασμός για τη γιορτή της μητέρας, με τη μορφή που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, οφείλει πολλά στο κίνημα των γυναικών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day όπου οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου (1861- 1865).

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον αμερικανικό εμφύλιο τα μέλη του Mothers Friendships Day οργάνωναν πικνίκ «φιλίας» και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή της μητέρας, που εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα και έχει μετεξελιχθεί σε μια εμπορική γιορτή, με τα λουλούδια, τις ανθοδέσμες, τα εποχιακά φυτά και τα γλυκά να έχουν την τιμητική τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο