Κόσμος

CNN: Ο Μπάιντεν δοκιμάζει τα “όρια” του Πούτιν

CNN: Ο Μπάιντεν δοκιμάζει τα “όρια” του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: businessinsider

Πόσο μακριά σκοπεύει να "το τραβήξεί" ο Αμερικανός πρόεδρος και πώς θα αντιδράσει στις πιέσεις ο Ρώσος ομόλογός του

Αποφασισμένος να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που ο Ρώσος ομόλογός του υπερασπιζόταν τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω μιας εθνικιστικής παρέλασης χιλιάδων στρατιωτών στη Μόσχα.

Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης ήρθαν μετά από μια σειρά εντυπωσιακών αποκαλύψεων για τις φονικές συνέπειες της κοινοποίησης των μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και αφότου ο Μπάιντεν αιτήθηκε την αποστολή εξοπλισμού αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, σε μια ακόμη κίνηση που εμπλέκει τις ΗΠΑ βαθύτερα στον πόλεμο.

Η στάση της Αμερικής, με την παροχή απίστευτων ποσοτήτων οπλισμού σε μια χώρα που πολεμά με τον πυρηνικό της αντίπαλο, θα ήταν αδιανόητη πριν την εισβολή, ιδίως δεδομένης και της επιθυμίας του Μπάιντεν να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα.

“Επικίνδυνες” πιέσεις

Ο ρόλος των ΗΠΑ, αναφέρει το CNN, του προπυργίου του ευρύτερου δυτικού μετώπου κατά του Πούτιν, που είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες για τον ρωσικό στρατό, εγείρει ξανά ερωτήματα για το πόσες πιέσεις είναι διατεθειμένος να “ανεχθεί” ο αυταρχικός ηγέτης της Μόσχας πριν αντιδράσει.

Το γεγονός ότι πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι η Δύση προσφέρει στην Ουκρανία πολύτιμες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εξευτελισμού του Πούτιν που μπορεί να αντιδράσει με τρόπο που θα προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αυτή η πραγματικότητα συνεπάγεται πως ο ίδιος ο Μπάιντεν δέχεται αφόρητες πιέσεις να υπολογίσει πόσο μπορεί να τραβήξει το σκοινί στην Ουκρανία χωρίς να περάσει τις κόκκινες γραμμές που ούτε έχουν διατυπωθεί από τον Πούτιν, αλλά πιθανώς δεν έχουν οριστεί ούτε στην ίδια του τη σκέψη, προκειμένου να αποφύγει μια καταστροφική πορεία προς τον πόλεμο.

Τρομακτικές προειδοποιήσεις από τη CIA

Αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας εκτυλίσσεται στο φόντο των σκληρών μαχών στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Στην τελευταία κτηνωδία που αναφέρθηκε, περίπου 60 άτομα ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από ρωσικό βομβαρδισμό σχολείου στο Λουγκάνσκ, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, το βράδυ της Κυριακής.

Στην ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Δύση, λέγοντας ότι δεν του άφησαν άλλη επιλογή, πέραν της εισβολής στην Ουκρανία. Σε μια ομιλία που αντέστρεψε την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν μπορούσε παρά να δράσει προληπτικά για να αποκρούσει την επιθετικότητα στα σύνορά της.

Οι σκληρές εικόνες από την Ουκρανία, αναφέρει το αμερικανικό μέσο, τυπική πρακτική του ρωσικού στρατού να επιτίθεται σε αμάχους, καθιστούν ακόμη πιο ανησυχητική την προειδοποίηση του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς για τους κινδύνους της νέας φάσης του πολέμου.

«Ο Πούτιν έχει έναν τρόπο σκέψης που τον κάνει να πιστεύει ότι δεν έχει περιθώριο ήττας», δήλωσε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times το Σάββατο. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι σίγουρος ότι αν επιμείνει θα καταφέρει να σημειώσει πρόοδο».

Υπαρκτός κίνδυνος χρήσης πυρηνικών

Επιπλέον, ο Μπερνς σημείωσε ότι αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η Ρωσία κινητοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για να τα εξαπολύσει στην Ουκρανία, δεν είναι απίθανο να αποφασίσει τελικά να το κάνει.

«Δεδομένων των απειλών που έχουμε ακούσει από τη ρωσική ηγεσία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις πιθανότητες», τόνισε. «Τη στιγμή που οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί για τη Ρωσία του Πούτιν, το ίδιο ισχύει και για αυτές τις απειλές στη δεύτερη φάση του πολέμου και δεν θα πρέπει να τις υποτιμούμε».

Επιπλέον, εδώ και χρόνια ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε μια μακροχρόνια προσπάθεια ανατροπής του και καθυπόταξης της Ρωσίας, επομένως οι διευκρινίσεις της Ουάσινγκτον σε επίπεδο ρητορικής για τα όσα κάνει και τα όσα δεν κάνει για την Ουκρανία, ίσως δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία για τον απομονωμένο ηγέτη του Κρεμλίνου.

Για αυτό και είναι τόσο σημαντική η είδηση της κοινοποίησης μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Κίεβο.

«Δεν σκοτώνουν Ρώσους και δεν καταστρέφουν εξοπλισμό μόνο οι Stinger και οι Javelin. Οι πληροφορίες είναι κι αυτές ένα όπλο», εξήγησε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην Διευθυντής Μυστικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

Οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ και τον πλανήτη γίνονται σαφέστεροι λαμβάνοντας υπόψη ότι αμερικανικές πληροφορίες συνέβαλαν σε επιτυχείς επιθέσεις εις βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ναυαρχίδας Moskva – ενός σημαντικού συμβολικού πλήγματος – όπως αποκάλυψαν ρεπορτάζ των Times της Νέας Υόρκης, του CNN και άλλων μέσων.

Όταν η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας, έμπειροι αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι ΗΠΑ δρούσαν με απολύτως νόμιμους τρόπους και ότι ήταν οι Ουκρανοί που έκριναν πώς να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες για τη στρατηγική τους στον πόλεμο.

«Τους παρέχουμε πληροφορίες προκειμένου να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και να τους βάλουμε σε ισχυρότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους», υποστήριξε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλτ, αμερικανή πρέσβειρα στον ΟΗΕ, μιλώντας στο CNN.

«Ο τρόπος που θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες είναι δική τους υπόθεση. Όμως αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε εμείς είναι ότι θα έχουν τον εξοπλισμό και την πληροφόρηση και τους πόρους να πολεμήσουν αυτό τον πόλεμο με τρόπο που θα τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εθνική τους κυριαρχία».

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι πολεμούν δι’ αντιπροσώπων

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία αλλά βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της – ένα βήμα που δεν θα ήταν αναγκαίο αν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει απρόκλητα στη γειτονική της χώρα.

Άγνωστος παρονομαστής είναι το τι πιστεύει η Ρωσία για το ρόλο των ΗΠΑ και κατά πόσον θα αντιδράσει – ιδίως δεδομένης και της καταστροφικής εικόνας στο πεδίο μετά τη λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών που δρουν με δυτικό εξοπλισμό.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για παράδειγμα, έχει ήδη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι μετέχουν σε πόλεμο δι αντιπροσώπου στην Ουκρανία και έχει προειδοποιήσει ότι ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου είναι πλέον «σημαντικός».

Μεμονωμένες αποφάσεις για την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία ενίοτε μοιάζουν παράξενες ή παράλογες. Για παράδειγμα, σε προγενέστερη φάση του πολέμου, ο Λευκός Οίκος άσκησε βέτο στην πρόταση της Πολωνίας για την αποστολή σοβιετικών αεροσκαφών στη χώρα, προκειμένου να μην προκαλέσει υπερβολικά τον Πούτιν.

Και οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πληροφορίες στους Ουκρανούς για την τοποθεσία των ανώτατων αξιωματούχων του ρωσικού στρατού στη χώρα. Η απαγόρευση αυτή ίσως έχει σχεδιαστεί με στόχο την προστασία των Αμερικανών από αντίποινα, σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι και πολιτικοί των ΗΠΑ επισκέπτονται το Κίεβο. Η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, βρέθηκε απροειδοποίητα στη νοτιοδυτική Ουκρανία την Κυριακή.

Αν και η επιμονή των ΗΠΑ ότι δεν παρέχουν στοχευμένες πληροφορίες στην Ουκρανία ίσως έχει στόχο την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων με τη Ρωσία, δεν είναι παρά μια ρητορική κατασκευή που δεν σημαίνει και πολλά στην πράξη, παρατηρεί το CNN.

«Σκοπός μπορεί να μην ήταν να κοινοποιήσουν στους Ουκρανούς πληροφορίες που θα τους επέτρεπαν να σκοτώσουν ρώσους στρατηγούς συγκεκριμένα», σημείωσε ο Κλάπερ την Πέμπτη. «Όμως αν κοινοποιείς πληροφορίες που δίνεις στους Ουκρανούς γνώση της τοποθεσίας τους, τους δίνεις την ευκαιρία είτε να εντοπίσουν είτε να βεβαιωθούν για την τοποθεσία ενός ρωσικού αρχηγείου – ε, συνήθως εκεί βρίσκονται οι στρατηγοί, στα αρχηγεία;».

Παρόλα αυτά, ο Κερτ Βόλκερ, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πόλεμο δι αντιπροσώπου με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε μια θέση υποστήριξης της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από μια ευθεία επίθεση της Ρωσίας. Δεν είναι δυο υπερδυνάμεις που κάθονται κάπου και βάζουν τους υποτελείς τους να πολεμήσουν ο ένας απέναντι στον άλλο», δήλωσε στο CNN το Σάββατο.

«Είναι η Ρωσία που εμπλέκεται άμεσα, καθώς επιχειρεί να εξαφανίσει την Ουκρανία, αποκαλεί τους Ουκρανούς ναζί. Και οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τον εαυτό τους και δέχονται μεγάλη υποστήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν δεσμεύεται να αυξήσει την πίεση

Ίσως η Ρωσία επιθυμεί ο υπόλοιπος κόσμος να αντιμετωπίσει την κρίση ως μια αντιπαράθεσή της με τη Δύση και όχι έναν περιφερειακό πόλεμο με μια πρώην σοβιετική δημοκρατία στα σύνορά της. Αν και η καταστολή του Πούτιν στα ανεξάρτητα ΜΜΕ συνεπάγεται ότι πολλοί Ρώσοι δεν έχουν αντικειμενική πληροφόρηση για τις επιδόσεις του στρατού τους, υπάρχει προπαγανδιστική αξία στη δημιουργία της αίσθησης ότι οι δυσκολίες έχουν προκύψει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου κατά της Δύσης και όχι μιας μικρότερης δύναμης.

Όμως, μέχρι στιγμής, ο Πούτιν δεν έχει κάνει το μοιραίο βήμα της διεύρυνσης της σύγκρουσης, εν μέρει εξαιτίας των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Δύσης. Βάσει των ευρέως διαθέσιμων πληροφοριών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές εγκαταστάσεις, όπως φοβόταν η αμερικανική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει επιχειρήσει να ανακόψει τη ροή οπλισμού προς την Ουκρανία διαμέσου άλλων χωρών – κίνηση που θα μπορούσε να βγάλει την κατάσταση εκτός ελέγχου, σε περίπτωση χτυπημάτων σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Όμως η πιθανότητα τέτοιου είδους συγκρούσεων, εξαιτίας συνειδητής απόφασης ή λάθους της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης ούτε από πλευράς της Δύσης. Για την ακρίβεια, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

«Σήμερα μίλησα με τους ηγέτες των G7 και τον πρόεδρο Ζελένσκι για την αδιάσπαστη ενότητα και δέσμευσή μας στην ενίσχυση της Ουκρανίας και την αύξηση των δυσκολιών για τον Πούτιν», έγραψε ο Μπάιντεν την Κυριακή στο Twitter.

Το σχόλιο του Μπάιντεν ήταν αξιοσημείωτο γιατί έδινε την εντύπωση ότι η Δύση, έχοντας ήδη επιβάλει ορισμένες από τις σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, σκοπεύει να πιέσει κι άλλο τον Πούτιν. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο γύρο κυρώσεων μέσω των οποίων τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο δεν έχουν πια πρόσβαση σε αμερικανούς διαφημιστές, ενώ η χώρα δεν έχει πια το δικαίωμα χρήσης αμερικανικών υπηρεσιών διαχείρισης και συμβουλευτικής λογιστικής.

Δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διπλωματική πίεση προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου από την πλευρά της Δύσης. Το κενό αυτό προφανώς έχει προκύψει από την αίσθηση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία, χάρη στην ηρωική αντίσταση και τη ροή δυτικών όπλων, σε κάποιο βαθμό νικά στο πεδίο της μάχης. Και ο Πούτιν δείχνει προετοιμασμένος να επιμείνει, όσο βαρύ και αν είναι το κόστος.

Ωστόσο, οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτή την πραγματικότητα θα συνεχίσουν να εντείνονται σε ευθεία αναλογία προς τις δυτικές κυρώσεις, καταλήγει το CNN.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments