ΕΕ: Αντίθετη μία στις τρεις χώρες σε αλλαγές των ευρωπαϊκών Συνθηκών
Πηγή Φωτογραφίας: eucalls.net
Μία στις τρεις χώρες της ΕΕ αντιτίθεται στην έναρξη διαδικασίας που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αλλαγή των Συνθηκών του μπλοκ, σύμφωνα με κοινό έγγραφο.
«Δεν υποστηρίζουμε τις απρόβλεπτες και πρόωρες προσπάθειες για την έναρξη μιας διαδικασίας για την αλλαγή της Συνθήκης», ανέφερε το κείμενο που υπέγραψαν η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σουηδία.
Διανεμήθηκε την ημέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο που φιλοξένησε την τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια διαβούλευση με εκατοντάδες πολίτες της ΕΕ σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το μπλοκ θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες του κοινού.
Η διαβούλευση κατέληξε σε 49 προτάσεις που περιείχαν περισσότερες από 300 συστάσεις που ζητούσαν ουσιαστικά να γίνει η ΕΕ περισσότερο ομοσπονδιακό υπερκράτος με περισσότερες εξουσίες και εξορθολογισμένη λήψη αποφάσεων.
Βασική φιλοδοξία του σχεδίου είναι να αφαιρεθεί το βέτο των κρατών μελών από ορισμένους ευαίσθητους τομείς πολιτικής, όπως η υγεία, οι φόροι, η άμυνα και τα μελλοντικά μέλη, κάτι που αναμφισβήτητα απαιτεί την αναδιατύπωση των συνθηκών.
Χωρίς βέτο, μια σούπερ πλειοψηφία θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις, όπως ήδη γίνεται με άλλες επιχειρήσεις της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι 15 από τα 27 κράτη μέλη ψηφίζουν υπέρ, εφόσον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων πολιτών της.
Αυτή η μορφή ευνοεί τις αποφάσεις που υποστηρίζονται από τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του μπλοκ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, και προκαλεί φόβους μεταξύ των μικρότερων κρατών – εκείνων που υπέγραψαν το κοινό έγγραφο – ότι οι επιθυμίες τους θα παρακαμφθούν.
Οι 49 προτάσεις για αλλαγή πρόκειται τώρα να αξιολογηθούν από τις χώρες της ΕΕ. Εάν η απλή πλειοψηφία εξ αυτών — 14 έθνη — συμφωνεί, μπορούν να ψηφίσουν μια διαδικασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για πιθανές αλλαγές στη Συνθήκη.
«Η αλλαγή της Συνθήκης δεν ήταν ποτέ ο σκοπός της Διάσκεψης», ανέφερε το κοινό έγγραφο, προειδοποιώντας ότι τα ευρήματά του δεν είναι «εργαλειοποιημένα».
Ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση θα «συνεπάγονται σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης ενέργειας» από τις δημόσιες προτεραιότητες και «τις επείγουσες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Η ΕΕ «μπορεί να αποδώσει με το τρέχον πλαίσιο συνθήκης», όπως έδειξαν οι πρόσφατες κρίσεις, είπε η ομάδα χωρών, αναφέροντας την πανδημία του Covid και την απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Έχουμε ήδη μια Ευρώπη που λειτουργεί», είπαν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας