Γαλλία: Δεν προσφέρουν στα ακριβά εστιατόρια φουα γκρα λόγω έλλειψης
Πηγή Φωτογραφίας: Healthline - Victoria Magazine - CGTN
Το φουά γκρα αποτελεί βασικό στοιχείο των πολυτελών εστιατορίων στη Γαλλία, παρά την σκληρότητα που απαιτεί η παραγωγή του.
Ωστόσο, τώρα, το φουά γκρα αρχίζει να εξαφανίζεται από τα μενού κατά τη διάρκεια μιας «πρωτοφανούς» κρίσης που κάνει ορισμένους να σκέφτονται να μειώσουν τις μερίδες τους.
Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η επιδημία γρίπης πτηνών που σαρώνει τη Γαλλία –και την Ευρώπη – εδώ και μήνες. Το ζήτημα της γρίπης των πτηνών έχει καταστρέψει τη βιομηχανία πουλερικών της χώρας, αλλά τώρα απειλεί και εστιατόρια με αστέρια Μισελέν.
«Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που αρχίσαμε να τρώμε λιγότερο φουά γκρα και στη συνέχεια αυτή την εβδομάδα δεν πήραμε καθόλου», λέει ο Pascal Lombard, ο σεφ και ιδιοκτήτης του Le 1862, ενός αστεριού Μισελέν στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Ο Lombard προγραμματίζει έκτακτες συναντήσεις με τοπικούς παραγωγούς για να συζητήσουν το ζήτημα
Η πόλη Les Eyzies, όπου βρίσκεται το εστιατόριο του Lombard, βρίσκεται στην καρδιά του Περιγκόρ, ένα από τα επίκεντρα της τελευταίας επιδημίας γρίπης των πτηνών.
Η Γαλλία προχώρησε στη θανάτωση 16 εκατ. πουλερικών από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο του 2021, προκειμένου να περιοριστεί η ασθένεια, όπως επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας στο CNN.
«Αυτός ο αριθμός είναι άνευ προηγουμένου για τη Γαλλία, η οποία ποτέ δεν είχε εκτεθεί σε κρίση τέτοιας κλίμακας», δήλωσε η Μαρί-Πιερ Πε, διευθύντρια επιτροπής για τους παραγωγούς φουά γκρα.
Η παραγωγή φουά γκρα στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί έως και 50% φέτος, καθώς η επιδημία επηρεάζει το 80% των παραγωγών φουά γκρα στη χώρα.
Φέτος, η επιδημία εμφανίστηκε την άνοιξη και έφτασε στην περιοχή Παϊς ντε λα Λουάρ στα δυτικά και στην περιοχή Περιγκόρ στα νοτιοδυτικά — δύο σημαντικές περιοχές για την παραγωγή πουλερικών στη Γαλλία. Η Παϊς ντε λα Λουάρ μόνο αντιπροσωπεύει το 72% από τις πάπιες και τις χήνες σύμφωνα με την Πε.
«Έχω ένα χαρούμενο μήνυμα (προς τους πελάτες και τους παραγωγούς): Πρέπει να μοιραζόμαστε μεταξύ μας», είπε ο Πε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο φουά γκρα φέτος, ώστε περισσότεροι να έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν.
Απομόνωση και εμβολιασμός
Αλλά δεν είναι μόνο η Γαλλία, καθώς και άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής φουά γκρα αντιμετωπίζουν παρόμοια κρίση, καθιστώντας δύσκολη την κάλυψη του ελλείματος μέσω εισαγωγών.
Η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2021. Για να τερματιστεί η επιδημία και να βοηθηθεί η παραγωγή να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα το 2023, η Πε και οι συνάδελφοί της παραγωγοί φουά γκρα βασίζονται σε δύο λέξεις που η πανδημία Covid έχει κάνει πολύ γνωστές: απομόνωση και εμβολιασμός.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που ακολουθεί την ίδια αρχή με αυτό που γνωρίζαμε για την καταπολέμηση του Covid-19», είπε.
Σε περιοχές όπου ανιχνεύεται γρίπη των πτηνών, οι παραγωγοί κρατούν πάπιες και χήνες μακριά για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μόλυνση από αποδημητικά πτηνά.
Αυτό απαιτεί από τους παραγωγούς να μειώσουν τον αριθμό των πουλερικών στη φάρμα τους, ώστε να έχουν αρκετό χώρο σε εσωτερικούς χώρους για να τα φιλοξενήσουν, σύμφωνα με την Πε.
Δύο υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε κλινική δοκιμή, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023, πρόσθεσε.
Πίσω στο Les Eyzies στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο σεφ Lombard εργάζεται πάνω σε νέα πιάτα για να καλύψει το κενό που αφήνει η έλλειψη φουά γκρα.
«Μεταξύ της γρίπης των πτηνών, του πολέμου στην Ουκρανία και όλων αυτών, θα ξεμείνουμε από πολλά προϊόντα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τα προϊόντα που έχουμε», τόνισε.
«Το 2022 θα είναι η χρονιά με λίγο περισσότερα πιάτα λαχανικών και λιγότερο κρέας», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας