Πεκίνο κατά ΠΟΥ: Ανεύθυνα τα περί μη βιώσιμου μηδενικού covid
Πηγή Φωτογραφίας: theguardian
Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μηδενική ανοχή στον covid που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια κατοίκους και σε σοκαριστικές εικόνες από τα lockdown.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε ως ” ανεύθυνα” τα σχόλια του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος περιέγραψε την ασυμβίβαστη και ολοένα πιο οδυνηρή πολιτική «μηδενικού COVID» της χώρας ως «μη βιώσιμη». “
Η πολιτική έχει θέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε δεκάδες πόλεις σε διάφορους βαθμούς περιορισμούς μετακίνησης, με πιο δραματικό τρόπο στη Σαγκάη, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στην Κίνα και πέραν αυτής και τροφοδοτώντας εκτεταμένη απογοήτευση.
Αξιωματούχοι στη Σαγκάη, που διανύει τώρα την έκτη εβδομάδα υπό σαρωτικό lockdown, δήλωσαν την Τετάρτη ότι η μισή πόλη είχε αποκτήσει το καθεστώς «μηδενικού COVID», αλλά οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ.
Η ασυμβίβαστη προσέγγιση της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου, όπου οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να ζήσουν με τον ιό.
Σε σπάνια δημόσια σχόλια για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε την Τρίτη ότι η στρατηγική μηδενικής ανοχής της Κίνας δεν είναι βιώσιμη και ότι είναι καιρός για αλλαγή προσέγγισης.
Τα σχόλια του Τέντρος δεν καλύφθηκαν στα κρατικά μέσα της Κίνας και λογοκρίθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη μόνη επίσημη απάντηση να έρχεται σε τακτική συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι το σχετικό άτομο μπορεί να δει την κινεζική πολιτική για τον COVID-19 αντικειμενικά και ορθολογικά και να γνωρίζει τα γεγονότα, αντί να κάνει ανεύθυνα σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Zhao Lijian.
Οι ηγέτες της Κίνας απείλησαν την περασμένη εβδομάδα με δράση κατά των επικριτών της πολιτικής, η οποία σύμφωνα με τις αρχές «βάζει τη ζωή πάνω από όλα».
Παράλληλα, επικριτές του ΠΟΥ είχαν κατηγορήσει προηγουμένως την υπηρεσία του ΟΗΕ ως πολύ κοντά στην Κίνα, κάτι που ο ΠΟΥ αρνείται.
Η Κίνα έχει επισημάνει τους εκατομμύρια θανάτους που προκαλούνται από τον COVID σε άλλες χώρες. Ο επίσημος απολογισμός του από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 είναι λίγο περισσότερο από 5.000, πολύ κάτω από τον σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η νέα μοντελοποίηση από επιστήμονες στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαβλέπει τον κίνδυνο λίγο πάνω από 1,5 εκατομμύριο θανάτους από τον COVID εάν η Κίνα εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική της χωρίς καμία διασφάλιση, όπως η ενίσχυση του εμβολιασμού και η πρόσβαση σε θεραπείες.
Μόνο οι μισοί από τους άνω των 80 ετών στην Κίνα είναι εμβολιασμένοι.
Μια ανάρτηση στο Weibo των Ηνωμένων Εθνών με τα σχόλια του Τέντρος αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα που μοιάζει με Twitter λίγο μετά τη δημοσίευσή της. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Weibo δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Το WeChat, μια άλλη πλατφόρμα, απενεργοποίησε την κοινή χρήση μιας παρόμοιας ανάρτησης του ΟΗΕ, επικαλούμενη «παραβίαση κανόνων».
«Δείχνει ότι το Πεκίνο έχει μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε αμφισβητεί την πολιτική του για τον COVID-μηδέν», δήλωσε σχετικά με τη λογοκρισία ο Fang Kecheng, ένας κινέζος ερευνητής μέσων ενημέρωσης στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Κίνδυνος “αναζωπύρωσης”
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Σαγκάη, η οποία φιλοξενεί 25 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν κατέγραψε κανένα κρούσμα εκτός περιοχών υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς την Τρίτη για πρώτη φορά από την 1η Μαΐου. Οι μισές από τις 16 συνοικίες της πόλης είχαν μηδενικό καθεστώς COVID χωρίς να έχουν καταγράψει κρούσματα για τρεις μέρες.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι ώρα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.
“Ο κίνδυνος ανάκαμψης παραμένει”, δήλωσε ο Zhao Dandan, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής υγείας της Σαγκάης.
Το lockdown γινόταν αυστηρότερο, με την πόλη να κάνει αυτό που ήλπιζε ότι θα ήταν μια τελική ώθηση για την εξάλειψη των λοιμώξεων πριν από τη χαλάρωση των περιορισμών, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του μήνα.
Ένας αυξανόμενος αριθμός κατοίκων σε περιοχές της Σαγκάης που προηγουμένως ήταν λιγότερο αυστηρά σφραγισμένες, είδαν τις τελευταίες ημέρες να υψώνονται νέοι φράχτες γύρω από τις κατοικίες τους και έχουν λάβει ειδοποιήσεις ότι δεν θα τους επιτρέπονταν πλέον να βγαίνουν έξω.
Ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός 1.487 νέων κρουσμάτων στη Σαγκάη ήταν ο χαμηλότερος από τις 23 Μαρτίου.
Στο Πεκίνο, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και μεγάλος αριθμός ανθρώπων, εργάζονταν από το σπίτι καθώς η πόλη προσπάθησε να τερματίσει ένα ξέσπασμα που σημείωσε 56 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.
Κρίση προμηθειών
Το lockdown της Σαγκάης έχει δοκιμάσει την ικανότητα των κατασκευαστών να λειτουργούν υπό περιορισμούς COVID, με το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη να λειτουργεί πολύ κάτω από τη δυναμικότητά του, αυτή την εβδομάδα λόγω προβλημάτων ασφάλισης ανταλλακτικών.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα σημείωσαν βουτιά 47,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία την Τετάρτη.
Ο αντίκτυπος στις προμήθειες κρίσιμων αγαθών ήταν εκτεταμένος.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αξονικές τομογραφίες, ακτινογραφίες και μαγνητικές, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής στη Σαγκάη.
Η μονάδα υγειονομικής περίθαλψης της General Electric δήλωσε την Τρίτη ότι αύξησε την παραγωγή χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για ιατρικές σαρώσεις και δοκιμές στο εργοστάσιό της στην Ιρλανδία για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι το εργοστάσιό της στη Σαγκάη δεν λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας