Κόσμος

Πόσο δημοκρατικό είναι το «εδώ και τώρα» του Μελανσόν;

Σε ένα μήνα διεξάγονται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και  σύσσωμες οι φυλές της αριστεράς δηλώνουν δυναμικά «παρών»

Σε ένα μήνα διεξάγονται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και  σύσσωμες οι φυλές της αριστεράς δηλώνουν δυναμικά «παρών» μέσα από το κοινό εκλογικό σχήμα της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, με τον επικεφαλής της Ζαν Λικ Μελανσόν να δηλώνει πως το πρόγραμμα πρέπει να τύχει της εκλογικής κατάφασης, προκειμένου αυτό να εφαρμοσθεί «εδώ και τώρα», όπως εμφατικά τόνισε ο πύρινος λόγος του κατεξοχήν εκφραστή της γαλλικού αριστερού ριζοσπαστισμού. 

Το «εδώ και τώρα» το αντιδιαστέλλει προς τον κεντρώο Μακρόν και το φιλελεύθερο πρόγραμμά του, το οποίο άλλοτε χαρακτηρίζει ως «νεοφιλελεύθερο», άλλοτε ως «πλαδαρό» και άλλοτε ως «ακροκεντρώο». Η πλέρια δημοκρατία που εισηγείται ο Μελανσόν συμβαδίζουν με το «εδώ και τώρα», που είχε πολλά χρόνια να ακουστεί στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και όχι μόνο.

Επικοινωνιακά μιλώντας, πρόκειται για ένα σύνθημα συμβατό με την ανυπότακτη φυσιογνωμία του νέου πολιτικού σχήματος και με το φλογερό ταπεραμέντο του 74χρονου αειθαλούς αγωνιστή της αριστεράς. Περικλείει ένα δυναμισμό που συμπυκνώνει χρόνο και χώρο, που ισοπεδώνει κεντρώες νηφαλιότητες και αποκαλύπτει νεοκαπιταλιστικές ατζέντες του αντιπάλου, που, όμως, νοείται κατ’ ουσίαν ως εχθρός, ο οποίος πρέπει να τεθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα διάκενα της πολιτικής κοινότητας.

Αυτή η αντιδημοκρατική τροπή, που περικλείει το σύνθημα, αποτυπώνεται στο ότι, σε τελική ανάλυση, αντιστρατεύεται στον διάλογο, που είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Εξ ορισμού το «εδώ και τώρα» δεν επιτρέπει τον διάλογο. Κάθε συζήτηση με τον πολιτικό αντίπαλο είναι εκ κατασκευής πολιτικά ύποπτη, αφού θέτει υπό αμφισβήτηση, αν δεν ακυρώνει, το αστραπιαίο που πρέπει να έχει η εμβάθυνση και η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Από τη στιγμή όμως που αντιτίθεται στον διάλογο και στην ανταλλαγή πολιτικών απόψεων στο όνομα της «εδώ και τώρα» αλλαγής, το σύνθημα και οι υποστηρικτές του αντιπαλεύουν αυτό για το οποίο αγωνίζονται: την δημοκρατία και την περαιτέρω ουσιαστικοποίησή της.

Αυτά τα αδιέξοδα της τυπικής λογικής είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητα από τον ευφυέστατο Μακρόν – σε αυτό δεν έχει να προσθέσει κάποια πολύτιμη συμβουλή η ομάδα των συμβούλων του Γάλλου Προέδρου. Ο Μακρόν είναι, εξάλλου, ένας κατεξοχήν συμβολιστής της πολιτικής, που αποφεύγει επιμελώς να εμφανίζεται ως φαβορί, μα που ξέρει να προσπερνά τον αντίπαλό του στο νήμα ή λίγα μέτρα πριν απ’ αυτό.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο