Κόσμος

Ο νέος μποναμάς Πούτιν στο ΝΑΤΟ

Ο νέος μποναμάς Πούτιν στο ΝΑΤΟ
Τα δώρα στην Δύση συνεχίζονται από τον Πούτιν, που απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς.

Η διαγραφόμενη συμφωνία Φινλανδίας και Σουηδίας με το ΝΑΤΟ έρχεται καθώς οι δύο ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν σοβαρά το εάν θα σπάσουν την ουδετερότητα δεκαετιών και θα ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Τα δώρα στην Δύση συνεχίζονται από τον Πούτιν, που απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς.

Οι δύο ιστορικά ουδέτερες χώρες, που αποφασίζουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, θα περιέβαλλαν ουσιαστικά τη Ρωσία με χώρες του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως στόχο να αποναζιστικοποιήσει τη χώρα και να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Τώρα, αντί να διασπάσει τη συμμαχία, όπως περίμενε ο Πούτιν, το ΝΑΤΟ μπορεί να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που έχουν διακηρύξει ουδετερότητα εδώ και δεκαετίες, εξετάζουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και δικαιολογημένα ανησυχούν για τις χώρες τους. Και οι δύο είναι κοντά στη λήψη απόφασης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, μετά την κοινή ανακοίνωση του Φινλανδού προέδρου και του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να τονίζει ότι η απόφαση της Φινλανδίας δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη ασφάλεια και αποτελεί άλλη μια απειλή για τη Ρωσία. Όσον αφορά την αντίδραση της Ρωσίας σε αυτή την τελευταία εξέλιξη, η οποία δεν ήταν απροσδόκητη, ο Πεσκόφ πρόσθεσε, «Θα εξαρτηθεί από το τι θα συνεπάγεται αυτή η διαδικασία επέκτασης, πόσο μακριά και πόσο κοντά στα σύνορά μας θα κινηθεί η στρατιωτική υποδομή».

Ωστόσο, ο Φινλανδός Πρόεδρος Niinisto απώθησε με την απάντηση: «Εσύ το προκάλεσες αυτό. Κοιτάξτε τον καθρέφτη», είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η δήλωσή του αντικατοπτρίζει αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Φινλανδών.

Πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, μόνο το 30% περίπου του φινλανδικού λαού ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από τότε, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί στο 80%  σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το ποσοστό έγκρισης ήταν 76 %, με μόνο 12% κατά, ποσοστά συντριπτικά για μια χώρα γαλουχημένη εδώ και δεκαετίες στην ουδετερότητα.

Πλέον, η δυναμική στη σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αλλάζει σημαντικά. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία και θα υπερδιπλασιάσει τα σύνορα της Ρωσίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία, που πολέμησε ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, έχασε το 10% της επικράτειάς της. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που ο Πούτιν είπε ότι θέλει να αποφύγει εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αλλά τώρα διαπιστώνει ότι αυτή η κίνηση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο φινλανδικός στρατός διαθέτει 280.000 εν ενεργεία στρατεύματα και 800.000 έφεδρους και, παρόλο που δεν είναι μέλος της συμμαχίας, διατηρεί στενή σχέση με τη Δύση για δεκαετίες. Η Σουηδία δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία, αλλά η αεροπορία της είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και θα ενίσχυε τις στρατηγικά σημαντικές άμυνες της Βαλτικής.

Εάν και οι δύο χώρςες αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την Κυριακή, τότε οι αιτήσεις τους για ένταξη αναμένεται να εγκριθούν γρήγορα. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και τις έχουν λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα τις προστατεύουν κατά τη διάρκεια της «γκρίζας ζώνης» μεταξύ της αίτησης και της ένταξης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύο χώρες δεν θα καλύπτονταν ακόμη από το άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει ότι «μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments