Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καμία απάντηση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16
Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα από την απόφαση του Κογκρέσου να αναβαθμίσει τα τουρκικά F16. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει πως αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν το αίτημα στο Κογκρέσο για την έγκριση του σχεδίου αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal».
Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Από την πλευρά του, τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας αυτά τα δημοσιεύματα, ανέφερε ότι «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».
Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ΕΡΤ αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Στειτ Ντιπάρτμεντ με την απάντηση του επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος δεν έχει ενημερωθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας το Κογκρέσο, συνεπώς οι συζητήσεις Ουάσιγκτον Άγκυρας για τις αναβαθμίσεις γίνονται ακόμη σε ανεπίσημο και προκαταρκτικό στάδιο.
Διαβάστε επίσης: Τουρκικά F-16: H κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο την αναβάθμισή τους Πληροφορίες του ξένου τύπου αναφέρουν ότι, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία.
Τι ανέφερε ο Νίκος Δένδιας για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ
«Για τα αεροσκάφη F-16 θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής.
Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της χώρας μας απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού.
«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικαά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» υπογράμμισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας