Αμυντική συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ: Ψηφίζεται σήμερα – Τι προβλέπει
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ παρουσία και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χρονική συγκυρία όπου ψηφίζεται η συμφωνία δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς μεσολαβεί λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σκοπός της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι να επισφραγισθεί η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μέσω της λειτουργίας των βάσεων ταυτίζει επί της ουσίας τα συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή με την Ελλάδα να ισχυροποιεί την παρουσία της και την συμμετοχή της στη Δυτική Συμμαχία. Περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη θωρακίζονται σημαντικά από την Αμερικανική παρουσία. Παράλληλα, αναμένεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να γίνει και ειδική αναφορά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ενώ θα τονιστεί και η ανάγκη για ομαλότητα και σταθερότητα στην περιοχή.
Η στάση των κομμάτων
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του είχε ασκήσει κριτική για το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι “ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, χωρίς να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα.”
Μετά τη ψήφιση της συμφωνίας από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία, η οποία θα είναι ονομαστική και για να κυρωθεί η συμφωνία απαιτείται να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του ολοθυ αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον από 151 βουλευτές.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠA
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι «αφιερωμένη» σχεδόν αποκλειστικά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την τιμητική για την Ελλάδα ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 16 και 17 Μαΐου αντίστοιχα.
Οι προετοιμασίες στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ είναι «πυρετώδεις» καθώς η επίσημη πρόσκληση στο Λευκό Οίκο και στο οβάλ γραφείο σηματοδοτεί την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας και της πολιτικής Μητσοτάκη στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ουκρανική κρίση με δεδομένο την καθαρή στάση που κρατά η Ελλάδα στον πόλεμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας