Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο ΟΗΕ κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη χρήση των σχολείων για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και του Μεξικού.
«Αυτές οι επιθέσεις (στα σχολεία) πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Όμαρ Αμπντί, ανώτερος αξιωματούχος της UNICEF. «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 15 από τα 89 σχολεία – ένα στα έξι – που υποστηρίζονταν από την UNICEF στην ανατολική Ουκρανία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη του πολέμου» στις 24 Φεβρουαρίου.
«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα αναφέρεται ότι έχουν πληγεί από βαρύ πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και άλλα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ άλλα σχολεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα πληροφοριών, καταφύγια, κέντρα εφοδιασμού ή για στρατιωτικούς σκοπούς – με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο», κατήγγειλε επίσης ο Αμπντί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Μεξικό και η Γαλλία υπενθύμισαν ότι οι επιθέσεις σε σχολεία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.
«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών» και «το κόστος του πολέμου» για τους τελευταίους «είναι τρομερό», επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών.