Οικονομία

Η ακρίβεια “ροκανίζει” τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια “ροκανίζει” τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια “ροκανίζει” τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου, το σύνολο της καταθετικής βάσης διαμορφώθηκε στα 176,59 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 951 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου η πτώση ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο, οι εκροές έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα από το 2015, περίοδος κατά την οποία φυσικά και νομικά πρόσωπα απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Αναμένονται ακόμη μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης

Ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να αποπληρώσουν μια σειρά από φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους, που συνολικά φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές 8 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Ο φόρος  εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Είναι ενδεικτικό πως οι τιμές το μήνα Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 10,9%, όπου είναι πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα “τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά” να είναι κάτι παραπάνω από ακριβές. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%, δείχνοντας πως η διαφορά μέσα σε μόλις 12 μήνες είναι χαώδης.

Η μεταβολή των τιμών προκύπτει ότι η αύξηση κατά 10,9% των τιμών στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά προήλθε από τις ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα τροφίμων όπως:

  • το ψωμί και δημητριακά με 10%
  • τα κρέατα με 14,1%
  • τα ψάρια με 3,2%
  • τα γαλακτοκομικά και αυγά με 11,7%
  • τα έλαια και λίπη με 22%
  • τα νωπά φρούτα με 8,6%
  • τα λαχανικά με 13,8%
  • τη ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 3,4%
  • τα λοιπά τρόφιμα με 5,6%
  • το καφέ-κακάο-τσάι με 7,1%
  • το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων με 3,8%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο