Κόσμος

Ουκρανία: Οι συνέπειες του πολέμου στην αγορά των τροφίμων

Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα με ένα από αυτά να βρίσκονται στην αγορά των τροφίμων, με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται άλλα προβλήματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από την ενέργεια αναμένεται να πλήξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων. Ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να τα βιώνουν οι χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και υψηλότερες τιμές.

Ως γνωστόν, την τελευταία πενταετία, Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου ,  το 20% της παραγωγής κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου. Με αποκλεισμένα όλα τα λιμάνια της, η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Αποθαρρυντική η σοδειά για τον επόμενο χρόνο

Άσχημα τα αποτελέσματα για την σοδειά του 2022-2023 η κατάσταση. Αλλά και για την επόμενη σοδειά υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων 1/3 στρέμματα που σπάρθηκαν το χειμώνα , θα μείνει αθέριστο.

Οι πρώτες έρευνες που διενήργησε το Υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής της Ουκρανίας δείχνουν ότι καλύπτεται μόλις το 20% σε καύσιμα αναγκαία για τις γεωργικές εργασίες. Ακόμη και σε περιοχές μακριά από το θέατρο του πολέμου οι γεωργοί υπολογίζουν ότι το 10% της γης τους έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές

Στη Ρωσία , οι γεωργικές εργασίες προχωρούν ομαλά , εδώ όμως οι κυρώσεις είναι αυτές που εμποδίζουν τις εξαγωγές. Με μικρότερη παραγωγή και περιορισμούς ή και απαγόρευση στην διανομή της , μοιραία οι τιμές θα ανέβουν.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έτρεξε ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων η μεγάλη πτώση στις εξαγωγές σιτηρών και ηλιόσπορων δεν μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις υπόλοιπες χώρες με αποτέλεσμα να αναμένονται επιπλέον αυξήσεις έως 22% σε μια παγκόσμια αγορά τροφίμων που είναι ήδη επιβαρυμένη από τη διετή μάχη με την πανδημία.  Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 η τιμή του βοδινού κρέατος έχει αυξηθεί 30%, των πουλερικών 140%, του χοιρινού 30%, των ψαριών 30%,και των δημητριακών 120%.

Σχετικά με τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ειδικά για τις χώρες της Αφρικής το πρόβλημα δεν θα είναι οι αυξημένες τιμές αλλά κυριολεκτικά το πώς θα τραφούν. Χώρες όπως η Ερυθραία εξαρτώνται 100% από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το σιτάρι που καταναλώνουν.

Ο δείκτης εξάρτησης είναι πάνω από 90% για τη Σομαλία και τη Μογγολία, πάνω από 80% για την Τουρκία και κοντά στο 75% για την Αίγυπτο και το Λίβανο.   Σύμφωνα με τα μοντέλα του ΟΗΕ η συνέχιση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει το 2023 σε αύξηση του υποσιτισμένου πληθυσμού παγκοσμίως έως 13 εκατομμύρια κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική και την Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο