Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Υπεροχή ΝΔ με 10,1%

Δημοσκόπηση Marc: Υπεροχή ΝΔ με 10,1%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δημοσκόπηση Marc: Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το κυβερνών κόμμα οδηγεί  σταθερά και με διψήφια διαφορά την εκλογική και πολιτική κούρσα.

Επαναφορά της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε διπλάσια ποσοστά αποτυπώνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος». Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το κυβερνών κόμμα οδηγεί  σταθερά και με διψήφια διαφορά την εκλογική και πολιτική κούρσα.

Πρόθεση ψήφου

 Ως προς την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών, με την διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο διψήφιο 10,1%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,7%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,6% και έπεται το ΠΑΣΟΚ με 13,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, το ΜέΡΑ25, τα οποία συγκεντρώνουν 5,5%, 4,4% και 3%. Είναι αξιοσημείωτη η άνοδος κατά ο,9% που συγκεντρώνει η ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε δημοσιευθεί στις 22 Μαρτίου. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει το 71,1%, σε σχέση με το 65% της προηγούμενης δημοσκοπικής έρευνας.

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στο Κέντρο και στην Κεντροδεξιά

 Σύμφωνα με τον αυτοκαθορισμό των ερωτηθέντων, το κυβερνών κόμμα κατοχυρώνει την ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία του στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Οι πολίτες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, εμπιστεύονται την Νέα Δημοκρατία κατά 25,5% έναντι του 24,3% του ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος με μόλις 9,2%. Στον ιδεολογικό χώρο της Κεντροδεξιάς, η ΝΔ συγκεντρώνει 71,9% και στο χώρο της Δεξιάς 65,9%.

Δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Οι θετικές γνώμες των πολιτών για τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αγγίζουν το 47,3%, αυξημένες κατά 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Στη δεύτερη θέση περνάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τρίτος, με το 29,7% των πολιτών να έχει θετική γνώμη για το πρόσωπό του.

Έπονται σε δημοφιλία οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.

Με βάση τα προαναφερόμενα ευρήματα, η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της εκλογικής αυτοδυναμίας που η ίδια έχει θέσει για τον εαυτό της, ιδίως στο 14ο Συνέδριο. Σε αυτό συντείνει η κυριαρχία της στο χώρο του Κέντρου και στον κεντροδεξιό άξονα του κομματικού – πολιτικού συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία είναι επίσης κερδισμένη από την αδιαμφισβήτητη συγκριτική πολιτική υπεροχή του Προέδρου της έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Οι πρόσφατοι χειρισμοί της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται ότι επέδρασαν θετικά στο πολιτικό προφίλ της και την δημόσια εικόνα της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments