Οικονομία

Ρεύμα: Αυστηρούς όρους και κόφτες θέτει η Κομισιόν για το ελληνικό πλαφόν στη χονδρική

Ρεύμα: Αυστηρούς όρους και κόφτες θέτει η Κομισιόν για το ελληνικό πλαφόν στη χονδρική

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ρεύμα: Κόφτες και αυστηρούς όρους θέτει η Κομισιόν για το ελληνικό πλαφόν στη χονδρική

Παρά το γεγονός ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια και οι τιμές να επιστρέψουν ή τουλάχιστον να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2021 ωστόσο η Κομισιόν θέτει αυστηρούς όρους και “κόφτες”.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Επιστροφές που θα φθάσουν ακόμη και τα 600 ευρώ θα δουν οι καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο λόγω των αυξήσεων από τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, εισόδημα έως 45.000 ευρώ, καλύπτει το 95% των φορολογουμένων. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται.

Οι “κόφτες” της Κομισιόν στην Ελλάδα

Κόφτες και αυστηρούς όρους θέτει η Κομισιόν για το ελληνικό πλαφόν στη χονδρική. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  • 1.    Να μην υπάρχουν περιορισμοί στις διασυνοριακές εξαγωγές ρεύματος
  • 2.    Να τηρούνται οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • 3.    Να υπάρχει διαβούλευση με τα θιγόμενα γειτονικά κράτη αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς.
  • 4.    Να αποφεύγουν να τιμωρούν… τους συμμετέχοντες στην αγορά που εξασφάλιζαν την ηλεκτρική τους ενέργειας με προθεσμιακές συμβάσεις και
  • 5.    Να υπάρχουν και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 18 Μάϊου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και άλλα, εκτός από το προαναφερόμενο, προτεινόμενα μέτρα προς τα κράτη–μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Στα προτεινόμενα μέτρα προς τα κράτη–μέλη της Ε.Ε. η Κομισιόν κάνει αναφορά και στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της αγοράς φυσικού αερίου TTF.

Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση όπως έχει ανακοινώσει προχωρά σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσης του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments