Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τη έλλειψη προσωπικού
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, pixabay
Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και έντονο προβληματισμό επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων στην περιοχή της Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μετά από δυο χρόνια όπου ο κλάδος είτε υπολειτουργούσε, είτε ήταν σε πλήρη στασιμότητα.
Η αναζήτηση εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των τουριστικών μονάδων εξακολουθεί να παραμένει ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μπροστά στο οποίο οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούν, όπως δηλώνουν, εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν.
«Η έλλειψη αυτού του εργατικού δυναμικού αποτελεί μια μεγάλη παράπλευρη απώλεια της υγειονομικής κρίσης που πέρασε η ελληνική κοινωνία», υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ το μέλος του δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης.
Ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει ότι φέτος «μετά από δυο χρόνια που οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν στην εντατική ή υπολειτουργούσαν, έχουμε μια επανεκκίνηση του τουρισμού. Σε αυτά τα δυο χρόνια είναι λογικό ότι το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούνταν στον τουρισμό έφυγε προς αναζήτηση άλλων θέσεων εργασίας για να μπορέσει αν επιβιώσει. Κάποιοι υπάλληλοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, αλλά ένα 30% των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν. Ήταν λογικό λοιπόν να βγουν στην αγορά εργασίας για αναζήτηση δουλειάς. Κάποιοι κινήθηκαν προς τον κλάδο των τροφίμων, κάποιοι στο delivery, κάποιοι βρήκαν δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις και κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό».
Στο ερώτημα πως θα επιστρέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στις παλιές τους δουλειές ώστε να ενισχυθεί εκ νέου ο τουριστικός κλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας είναι κατηγορηματικός: «δεν γίνεται να επιστρέψουν. Δεν είναι δυνατόν με μια μαγική κίνηση να τους επαναφέρεις στις παλιές τους δουλειές. Ακόμα κι αν αμείβονται καλύτερα, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν τις δουλειές που βρήκαν και να έρθουν να εργαστούν εποχιακά για μια καλοκαιρινή σεζόν».
Όσον αφορά τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε γύρω από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι και τις συνθήκες εργασίας ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει με έμφαση πως «αποτελεί κοινή αλήθεια, γνωστή σε όλους, ότι ο εποχιακός εργαζόμενος αμείβεται πολύ καλύτερα. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εργάζονται σκληρά και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε οι συνθήκες εργασίας. Αυτά είναι απλά αφηγήματα. Εδώ βάζουμε μια αγγελία για προσωπικό και δεν ανταποκρίνεται κανείς. Και αν ανταποκριθεί ο εργαζόμενος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις του, και πολύ καλά θα κάνει, ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές αποδοχές για τον ίδιο. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες, αυτές δεν μπορεί να τις κρίνει ο άλλος από το τηλέφωνο. Πάντα υπήρχαν καλές και κακές συνθήκες εργασίες στον κλάδο μας».
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας αγγίζει το 20 με 30%, ένα ποσοστό που όπως επισημαίνεται από τους ξενοδόχους είναι δύσκολο να καλυφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι πως θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ώστε να μπορέσει ο κλάδος να ανταπεξέλθει στη μεγάλη τουριστική ζήτηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει. Ο κ Μιτζάλης θεωρεί πως ένα ποσοστό θα καλυφθεί με όσους εποχικούς είναι διαθέσιμοι, ένα ποσοστό με περισσότερη δουλειά από τους υφιστάμενους εργαζόμενους και «ένα ποσοστό θα καλυφθεί από τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων προς τους πελάτες».
«Η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ο τουρισμός δεν είναι μαγική εικόνα ώστε μετά από δυο χρόνια κρίσης και υπολειτουργίας ξαφνικά να ανοίξει και όλα να πηγαίνουν ρολόι, σα να μη συμβαίνει τίποτα» επισημαίνει ο ίδιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας