Πολιτική

Μεγάλα κέρδη της Ελλάδας από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι με την επίσημη αυτή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, συμβολικά και ουσιαστικά, στη θέση και στο ρόλο της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στην Ευρώπη, στις σχέσεις της με την Αμερική.

Μόνον εθιμοτυπικός δεν είναι ο χαρακτήρας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με την επίσημη αυτή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, συμβολικά και ουσιαστικά, στη θέση και στο ρόλο της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στην Ευρώπη, στις σχέσεις της με την Αμερική.

Χαρακτηριστικό προς τούτο είναι το ότι ο Λευκός Οίκος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Ελλάδας συνολικά για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης της covid – 19.

Μετά την παράθεση της επίσημης δεξίωσης, ακολούθησε συνεδρίαση της νομοθετικής εξουσίας. Η συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων της αμερικανικής πολιτείας ήταν κοινή, στοιχείο που δύναται βάσιμα να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και κινήθηκε με χαρακτηριστική πολιτική, σχεδόν διπλωματική, άνεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε, με βάση την ομιλία του, ότι είχε επίγνωση της ευκαιρίας αυτής που του παρουσιαζόταν, προκειμένου να αναδείξει τις κοινές αξιακές αρχές και τα κοινά συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και να διασφαλίσει οριστικά την δέσμευση του Κογκρέσου αναφορικά  με την αναχαίτιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ιστορική. Αναφέρθηκε στην Κύπρο, ομίλησε για την κοινότητα φιλελεύθερων αξιών που ενώνουν την Ελλάδα με την Αμερική, έκανε αναφορά σε κορυφαίους πολιτικούς της δυτικής όχθης του Ατλαντικού, στον αγαπημένο του Αλέξις ντε Τοκβίλ, που ταξίδεψε ως δικαστικός στην Αμερική, σε όψεις του αριστοτελικού έργου, σε Έλληνες της επίμονης προσπάθειας, όπως είναι ο Αντετκούνμπο, ακόμη και στην Σχολή Χιλλ, η οποία ιδρύθηκε το 1831 στην Αθήνα.

Έκανε, ακόμη, εκτενή λόγο στην φιλελεύθερη δημοκρατία και την αξία των ατομικών δικαιωμάτων και η αναφορά του στην Ουκρανία έκανε σύσσωμο το Κογκρέσο, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, να σηκωθούν όρθιοι και να τον χειροκροτήσουν.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που θα έχει πάντα την ξεχωριστή σημασία της, αλλά, ευρύτερα, για σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας και την αναβάθμιση της θέσης της στην διεθνή σκηνή, σε πείσμα των ποικιλόμορφων μεμψίμοιρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο