Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στην χώρα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μετά την έγκριση του πακέτου των 40 δις δολαρίων από το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν στέλνει και άλλα όπλα. Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να θέσει προηγμένους πυραύλους κατά πλοίων στα χέρια των ουκρανών μαχητικών για να βοηθήσει να νικήσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας, δήλωσαν αξιωματούχοι, εν μέσω ανησυχιών ότι ισχυρότερα όπλα που θα μπορούσαν να βυθίσουν ρωσικά πολεμικά πλοία θα εντείνουν τη σύγκρουση .
Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι θέλει πιο τις πιο προηγμένες δυνατότητες των ΗΠΑ πέρα από το σημερινό της απόθεμα πυροβολικού, πυραύλων Javelin και Stinger και άλλων όπλων. Ο κατάλογος του Κιέβου, για παράδειγμα, περιλαμβάνει πυραύλους που θα μπορούσαν να ωθήσουν το ρωσικό ναυτικό μακριά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των αποστολών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
Τα εμπόδια
Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αλλά και πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν εμπόδια για την αποστολή μεγαλύτερης εμβέλειας και ισχυρότερων όπλων στην Ουκρανία, που περιλαμβάνουν μακροχρόνιες απαιτήσεις εκπαίδευσης, δυσκολίες συντήρησης εξοπλισμού ή ανησυχίες ότι τα αμερικανικά όπλα θα μπορούσαν να συλληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, εκτός από τον φόβο της κλιμάκωσης.
Ωστόσο, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του Κογκρέσου είπαν ότι δύο τύποι ισχυρών αντιπλοίων πυραύλων, ο Harpoon που κατασκευάστηκε από την Boeing και ο Naval Strike Missile από την Kongsberg και τη Raytheon Technologies ήταν σε ενεργή εξέταση είτε για απευθείας αποστολή στην Ουκρανία, είτε μέσω μεταφοράς από έναν Ευρωπαίο σύμμαχο που έχει τους πυραύλους.
Οι πιθανές λύσεις
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σε πιθανές λύσεις που περιλαμβάνουν την απόσυρση ενός εκτοξευτήρα από ένα αμερικανικό πλοίο. Περίπου 20 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Μπράιαν Κλαρκ, εμπειρογνώμονας στο ναυτικό στο Ινστιτούτο Χάντσον, είπε ότι 12 έως 24 αντιπλοϊκοί πύραυλοι όπως το Harpoon με βεληνεκές άνω των 100 km θα ήταν αρκετοί για να απειλήσουν τα ρωσικά πλοία και θα μπορούσαν να πείσουν τη Μόσχα να άρει τον αποκλεισμό. «Εάν ο Πούτιν επιμείνει, η Ουκρανία θα μπορούσε να βγάλει τα μεγαλύτερα ρωσικά πλοία, αφού δεν έχουν πού να κρυφτούν στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Κλαρκ.
Η Ρωσία έχει ήδη υποστεί απώλειες στη θάλασσα, ιδίως τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.
Έστειλαν Harpoons στην Ουκρανία
Λίγες χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν Harpoons στην Ουκρανία, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι πηγές του Κογκρέσου. Κανείς όμως δεν θέλει να είναι το πρώτο ή το μοναδικό έθνος που θα το κάνει, φοβούμενος αντίποινα από τη Ρωσία εάν ένα πλοίο βυθιστεί με ένα Harpoon από το απόθεμά τους, είπε ο τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος.Αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μία χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι η πρώτη που θα προμηθεύσει τον πύραυλο στην Ουκρανία. Μόλις αυτό το “καλά εφοδιασμένο” έθνος δεσμευτεί να στείλει Harpoons, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα, είπε ο αξιωματούχος.
Το Naval Strike Missile (NSM) μπορεί να εκτοξευθεί από τις ουκρανικές ακτές και έχει βεληνεκές 250 km. Χρειάζεται επίσης λιγότερο από 14 ημέρες εκπαίδευσης για να λειτουργήσει. Οι πηγές ανέφεραν ότι τα NSM θεωρούνταν λιγότερο δύσκολα υλικοτεχνικά από τα Harpoons, επειδή οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούσαν να δανείσουν κινητούς εκτοξευτές εδάφους που είναι διαθέσιμοι και κεφαλές από τη Νορβηγία.
Τι αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι
Οι δύο πρώτοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι πηγές του Κογκρέσου είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο ώστε η Ουκρανία να αποκτήσει NSM και εκτοξευτές από Ευρωπαίους συμμάχους. Οι πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν η Νορβηγία να δωρίσει NSM στην Ουκρανία, μια ιδέα που υποστηρίζεται από μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου . Το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες πρόσθετες συνεισφορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Ουκρανία.
Όλα τα αιτήματα όπλων που έχουν περιεχόμενο ΗΠΑ, όπως Harpoons και NSMs θα πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο λαμβάνει καθοδήγηση από τον Λευκό Οίκο. Ένα άλλο όπλο ψηλά στη λίστα αγορών της Ουκρανίας είναι τα Multiple Rocket Launch Systems (MLRS), όπως το M270 της Lockheed Martin το οποίο μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο 70 ή περισσότερα χιλιόμετρα μακριά, τριπλάσια αύξηση σε σχέση με πολλά από τα σημερινά οβιδοβόλα. γύρους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε αντ’ αυτού να στείλει ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777 που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταχύτερα και να αποσταλούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, δήλωσαν οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το M270 ή παρόμοιο σύστημα όπως το M142 HIMARS θα εξεταστεί για αποστολή στην Ουκρανία μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει ένα νομοσχέδιο συμπληρωματικής χρηματοδότησης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εξουσιοδοτήσει επιπλέον Προεδρική Αρχή Απόσυρσης αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό επιτρέπει στον Πρόεδρο να εγκρίνει τη μεταφορά πλεονάζοντος όπλου από αμερικανικά αποθέματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ως απάντηση σε έκτακτη ανάγκη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας