Ελλάδα

ΕΒΕΘ: Πλωτά φωτοβολταϊκά σε ελληνικές λίμνες ως αντίδοτο στην διεθνή ενεργειακή κρίση

ΕΒΕΘ: Την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της Ελλάδας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, προτείνει η ΕΒΕΘ

Την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της Ελλάδας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, προτείνει η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.

«Το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων και ο χρόνος υλοποίησης των σχετικών δράσεων επιτρέπουν μια σχετικά γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα και ασφαλή προσαρμογή του ενεργειακού μείγματος στις σκληρές συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική κρίση» αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης.

Παρατίθεται μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου στην τεχνητή λίμνη Alqueva προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο, σε έκταση δύο εκταρίων, πλωτό ηλιακό πάρκο με 12.000 ηλιακά πάνελ, συνολική δυναμικότητα 7,5 GWh (γιγαβατώρες) και μπαταρίες λιθίου με δυνατότητα αποθήκευσης 2 GWh. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή του έργου άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Ενέργεια: Η κρίση ως ευκαιρία

Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει τεθεί στο τραπέζι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη αισθητές και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν την ανιούσα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μας υπενθυμίζει απλώς, όμως, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης ή θα αποτελέσει ευκαιρία για την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου;

Είναι γνωστό πως οι χώρες της G7 έχουν έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή μείωση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Εντούτοις, η Ουγγαρία του Όρμπαν δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο και μπλοκάρει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο ο Ούγγρος ηγέτης θεωρεί ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Εάν γίνονται συζητήσεις για να προσπαθήσουν να πείσουν διστακτικές χώρες, αυτό το έκτο κύμα ευρωπαϊκών κυρώσεων, που παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, όντως επιτίθεται στον κινητήρα της ρωσικής οικονομίας, τους υδρογονάνθρακες της. Και μια τέτοια απόφαση θα στερούσε από τη Ρωσία το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο