Άποψη

Το παράλληλο σύμπαν των σεναρίων

Το παράλληλο σύμπαν των σεναρίων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθούμε και πάλι τα ξαναζεσταμένα σενάρια ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών και αλλαγής εκλογικού νόμου, την ώρα που οι προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη τροχιά!

Δεν μπορεί να το επικαλεστεί κάποιος ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, πλην όμως, δεν μπορεί και να αγνοήσει το γεγονός ότι, εδώ στο pagenews.gr στις 27 Απριλίου 2022 και υπό τον τίτλο: «Σενάρια ανασχηματισμού επεισόδιο 3724», σημειώναμε:  “Κι αφού το έργο «πρόωρες εκλογές» έχει μπει στην άκρη (για λίγο, να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου), επανέρχονται τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου και κυρίως ανασχηματισμού”.

Και; Επιβεβαιωθήκαμε; Δεν είναι αυτό το θέμα! Το ζήτημα είναι ο ρηχός ο επίπεδος, μονοδιάστατος και μυωπικός τρόπος με τον οποίο οι δημοσιολογούντες και σεναριογράφοι αντιμετωπίζουν την πολιτική κατάσταση. Η οποία πολλές φορές κινείται σε αντίθετη τροχιά από αυτήν των σεναρίων.

Ποικιλία σεναρίων

Διότι όπως βλέπουμε και πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών επανήλθαν. Και μάλιστα στις πρόωρες δίδονται και ημερομηνίες: 25 Σεπτεμβρίου λένε. Και γιατί όχι 2 ή 9 Οκτωβρίου; Επίσης είναι Κυριακές!!

Στο παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζουν οι σεναριογράφοι, μην αποκλείσετε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να εμφανιστεί και ως «αποκάλυψη-σοκ» ότι ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ζήτησαν μεγάλη δημοσκόπηση για τα τέλη Αυγούστου! «Από τα αποτελέσματά της θα κριθούν οι αποφάσεις του επόμενου διαστήματος» θα συμπληρώνει το σενάριο, Πώς το ξέρουμε από τώρα; Μα από το γεγονός ότι παρόμοιες δημοσκοπήσεις γίνονται κάθε χρόνο στη λήξη της θερινής περιόδου , εδώ και δεκάδες χρόνια.

Μην αποκλείσετε λοιπόν, λίαν συντόμως να μας συνταράξει μια δήθεν…αποκάλυψη για κάτι που είναι συνήθεια. Αλλά που σίγουρα στο μυαλό των σεναριογράφων μπορεί να αποκτήσει μυθιστορηματική διάσταση, αυτήν τη συγκυρία.

Προτεραιότητες

Και πρόκειται για μια συγκυρία, κατά την οποία οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του είναι σε διαφορετική κατεύθυνση, ενώ και η κυβερνητική στρατηγική βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος. Ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δυο επίπεδα: στις διεθνείς επαφές (είτε για την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και τον πόλεμο, είτε στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης) και στο εσωτερικό πεδίο αναπτύσσοντας πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Η δε Κυβέρνηση θα εντείνει τις δράσεις της που έχουν στόχο την επούλωση και τον περιορισμό των συνεπειών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημίας-ενεργειακής/ακρίβειας). Η ενεργειακή ακρίβεια και η θωράκιση νοικοκυριών και ευάλωτων ομάδων με συνδυασμένα μέτρα, παροχές και ενισχύσεις είναι αμέσου προτεραιότητας. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και οι κινήσεις που γίνονται από το οικονομικό επιτελέι0 και τα συναρμόδια υπουργεία, είναι στη διπλή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος: με αυξήσεις, αλλά και περισσότερες και πιο ασφαλείς δουλειές μέσω της τόνωσης της απασχόλησης.

Ανεργία

Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημόσιο η ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνουν έναν από τους στόχους του οικονομικού επιτελείου που ήταν  η συρρίκνωση της ανεργίας. Όπως διαπίστωσε η ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία από  17,2% (που ήταν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ)  έφθασε στο 12,2%  τον περασμένο Μάρτιο έναντι 12,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και 16,8% τον Μάρτιο 2021.

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι: Οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.001 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 156.457 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (21,2%) και κατά 25.233 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 (4,2%). Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.187.657 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 523.963 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (14,3%) και κατά 16.180 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 (0,4%).

5 δράσεις

«Η μείωση της ανεργίας που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, όχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντείνει την προσπάθειά της, προωθώντας νέες μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσοντας πρόσθετες δράσεις με κοινωνικό πρόσημο» λέει το Υπουργείο Εργασίας. Στη φαρέτρα του, τοποθετούνται, άλλα πέντε «όπλα»

  • Ο νόμος «δουλειές ξανά», με τον οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, ίσο με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • -Η έναρξη εφαρμογής σειράς προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Η συνέχιση του προγράμματος των 150.000 νέων θέσεων εργασίας – με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
  • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία και προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ που κατανέμεται ισομερώς σε εργαζόμενο και εργοδότη σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης, σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες για 500.000 ωφελούμενους. Τα ποσό που θα δαπανηθεί υπερβαίνει το 1 δις ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι οι ωφελούμενοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν καταρτιστεί πάνω από 150.000 άτομα.

Σχεδιασμός

Σχεδιάζοντας αυτά -και μόνο στο πεδίο της εργασίας, πολλώ δε μάλλον στην ενέργεια- είναι να αναρωτιέται κάποιος για το πόση βαρύτητα μπορεί να δοθεί στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Όμως προσοχή! Στα σενάρια, ΑΥΤΗΣ της ώρας! Διότι θα υπάρξουν και αυτοί που θα παρερμηνεύσουν πιθανές συζητήσεις ή σενάρια στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, οι οποίο ως εκ των θέσεων τους οφείλουν ανά πάσα στιγμή να έχουν σε φακέλους (ή…στικάκια) επεξεργασμένα εναλλακτικά σχέδια για κάθε πολιτική κίνηση. Πλην όμως ο σχεδιασμός γίνεται από τον Πρωθυπουργό. Και στην παρούσα φάση λέει: «τα κεφάλια μέσα»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments