Κόσμος

ΗΠΑ: Απαίτηση στους Ταλιμπάν να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών

ΗΠΑ: Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα εναντιώνεται στους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν στις Αφγανές

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, ο Τόμας Γουέστ, συναντήθηκε στην Ντόχα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης, που έχουν σχηματίσει οι Ταλιμπάν, και υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα εναντιώνεται στους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το καθεστώς των ισλαμιστών στις Αφγανές.

«Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα και να εργάζονται χωρίς περιορισμούς για να προχωρήσουμε προς εξομάλυνση των σχέσεων» με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που δεν είναι αναγνωρισμένη, σημείωσε μέσω Twitter ο κ. Γουέστ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί.

Συζήτησαν επίσης για τη σταθεροποίηση της αφγανικής οικονομίας και τον κίνδυνο επιθέσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί για να υποστηριχθούν ο αφγανικός λαός και τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχωρούσαν, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι το καθεστώς τους θα ήταν πιο διαλλακτικό απ’ ό,τι το πρώτο (1996-2001), που χαρακτηριζόταν φονταμενταλιστικό.

Όμως τους τελευταίους μήνες ξανάρχισαν την καταστολή όπου διαφωνεί μαζί τους και επέβαλαν στις γυναίκες ασφυκτικούς περιορισμούς.

Στις αρχές Μαΐου, ο ηγέτης των Ταλιμπάν έδωσε εντολή οι γυναίκες να καλύπτουν τελείως το σώμα τους σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους, φορώντας την παραδοσιακή μπούρκα. Προηγουμένως, αρκούσε ένα μαντίλι να καλύπτει τα μαλλιά.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα σχολεία και τα λύκεια θηλέων, μερικές ώρες μόλις μετά την επιστροφή των κοριτσιών στις τάξεις, που περίμεναν με ανυπομονησία για καιρό.

Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η οικονομία του Αφγανιστάν κατέρρευσε και η ανεργία εξερράγη, κυρίως εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που προκάλεσε το πάγωμα πόρων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας στο εξωτερικό, πάνω απ’ όλα αυτών της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο