Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και ήδη έχουν ξεκινήσει οι δίκες για τα εγκλήματα πολέμου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.
Πού διενεργούνται οι έρευνες
Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.
Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».
Ο Ρώσος στρατιώτης που δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου
«Λυπάμαι πραγματικά και ειλικρινά. Δεν ήθελα να συμβεί αυτό, δεν ήθελα να είμαι εκεί, αλλά συνέβη. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ζητήσω συγγνώμη. Θα δεχτώ όλα τα μέτρα τιμωρίας που θα μου επιβάλλουν».
Τα λόγια ανήκουν στον 21χρονο Ρώσο λοχία Βαντίμ Σισίμαριν, που δικάζεται στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι σκότωσε τον 62χρονο άμαχο Ολεξάντρ Σελίποφ στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Ο Σισίμαριν βρέθηκε και σήμερα, για τρίτη συνεχή ημέρα, στην αίθουσα 201 του δικαστηρίου του Κιέβου. Όπως είπε, ο ίδιος ήταν «πολύ νευρικός για αυτό που επρόκειτο να συμβεί» την ημέρα που σκότωσε τον 62χρονο. Μάλιστα ανέφερε ότι «δεν ήθελε να σκοτώσει».
Πίσω από το γυάλινο προστατευτικό κουτί και με το κεφάλι να κοιτάζει προς τα κάτω, ο στρατιώτης προσπάθησε να δείξει ότι έχει μετανιώσει. Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο 21χρονος δεν είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης και εγκλήματα πολέμου και ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, καθώς δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει αμάχους.