Πορεία σε θερινό ναρκοπέδιο
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά…σε κάθε φορά που έχει χρειαστεί, η Κυβέρνηση, είτε δια του Πρωθυπουργού, είτε δια του εκπροσώπου της, διαψεύδει σενάρια πρόωρων, αλλαγής εκλογικού νόμου και (με κάποιο τρόπο) ανασχηματισμού ευρείας κλίμακας. Κυρίως όμως πρόωρων εκλογών. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, σαφώς δεν νοείται ως τέτοια, μια προσφυγή στις κάλπες τους πρώτους μήνες του 2023 πχ Φεβρουάριο-Απρίλιο.
Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα θεωρεί (και είναι) σεναριολογία δημοσιολογούντων. Πλην όμως, πέρα από την προφανή ανάγκη που έχουν, τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι αναλυτές να εμφανίζονται «γνώστες» μέσω πληροφοριών και σεναρίων, η αλήθεια είναι ότι τα (πραγματικά) δεδομένα, είναι εκείνα που πολλές φορές ενισχύουν τη δημιουργία σεναρίων. Ή την καχυποψία, απέναντι στις εξελίξεις… Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πέντε παράγοντες που προβληματίζουν, όλα τα κόμματα. Κυρίως όμως την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι στο τέλος θα λάβουν και την απόφαση για την πορεία της χώρας.
Δύσκολη ισορροπία
Το πρώτο και κύριο που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση είναι τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά δεδομένα της διακυβέρνησης. Η ίδια η Κυβέρνηση, ασφαλώς και θέλει και θα επιδιώξει να προβάλει τα θετικά: πορεία σκληρών δεικτών οικονομίας, μεγάλες διεθνείς συμφωνίες, αναβαθμισμένη διεθνής εικόνα χώρας, εξαγγελία και εκτέλεση μεγάλων έργων, ενισχυμένες τουριστικές ροές. Ακόμη και η Εθνική αυτοπεποίθηση, για την οποία πολλά κυβερνητικά στελέχη μιλούν, είναι κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα «θετικά», καθώς σε περιόδους κρίσεων οι Πολίτες επιθυμούν να συσπειρώνονται γύρω από σταθερούς θεσμούς 0πχ Στρατό, Κυβερνήσεις κ.λπ.). Το κακό στην παρούσα φάση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι οι Πολίτες βλέπουν με επιφύλαξε πολλούς από τους Θεσμούς, λόγω της οργής και της κοινωνικής δυσφορίας που υπάρχει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Κι έτσι μπαίνουν στο χώρο των ισχυρών αρνητικών δεδομένων: οργή, δυσφορία, δυσαρέσκεια που τροφοδοτούνται από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση.
Για να επιτευχθεί το θετικό ισοζύγιο σε όλα αυτά τα δεδομένα και χωρίς να παρουσιαστούν φαινόμενα πρόκλησης της κοινής γνώμης -με υπουργούς ή στελέχη να θριαμβολογούν- είναι μια άσκηση που θέλει σταθερή και στιβαρή τακτική, επίμονη δουλειά πάνω πάνω στα θετικά και πειστικές λύσεις για τα αρνητικά…
Το κλίμα
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα πολεμικό κλίμα, το οποίο γίνεται εμφανές τόσο το δημόσιο πολιτικό διάλογο και τις επίσημες περιοδείες, όσο και στις συγκρούσεις των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Οι μεν Κυβερνητικοί επιχειρούν να παρουσιάσουν τα θετικά της διακυβέρνησης, την ώρα οι τα μεν στελέχη της Κουμουνδούρου πασχίζουν να «καβαλήσουν» το κύμα της λαϊκής δυσφορίας για την κυβέρνηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται να διαμορφώσει και να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη.
Μετά δε από το Σεπτέμβριο, μην αμφιβάλλει κανείς, ότι στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης θα μπει και άλλο ένα θέμα με πιεστικό τρόπο: ποια Κυριακή από τις επόμενες θα είναι η…εκλογική Κυριακή. Από τη μια η έντονη και μακρά πολιτική αντιπαράθεση από την άλλη αυτό το κλίμα πολιτικής δυστοπίας και αμφισβήτηση, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούν επί μακρόν να παρέχουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Η οποία είναι απολύτως απαραίτητη εντός του 2023 όταν θα κληθεί η χώρα να λάβει σοβαρές και καθοριστικές σημασίας αποφάσεις ιδίως στον τομέα της οικονομίας.
Εν αναμονή
Τρίτος παράγοντας που θα διαμορφώσει κλίμα και αποφάσεις, είναι η στάση της Ευρώπης. Άπαντες τελούν εν αναμονή των αποφάσεως της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ενέργεια. Τα πολιτικά μέτρα και οι κυρώσεις στη Ρωσία, όχι μόνο αφήνουν παγερά αδιάφορους τους Πολίτες, αλλά μάλλον τους εξοργίζουν περαιτέρω καθώς κάνουν ακόμη πιο δύσκολη (και ακριβή) την καθημερινότητά τους. Άρα, από την Ευρώπη αναμένονται τα μέτρα και μια πιθανή αποκλιμάκωση του πολέμου, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες και κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον. Οι αποφάσεις και οι κινήσεις της Ευρώπης θα δείξουν αν μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις εξισορρόπησης ή περαιτέρω αποσταθεροποίησης και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Οι μετρήσεις
Στην πορεία προς τις κάλπες, βασικό εργαλείο είναι τόσο οι κυλιόμενες και μυστικές δημοσκοπήσεις που γίνονται απ’ όλα τα κόμματα, όσο και οι φανερές που δημοσιοποιούνται και στις οποίες έχουμε πρόσβαση όλοι. Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος, τόσο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και η ανακοίνωση των μέτρων αφενός έχουν σταθεροποιήσει (και περιορίσει τις απώλειες) την εικόνα της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αμετακίνητος και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει ελαφρά πτώση που ερμηνεύεται ως «διόρθωση» της μεγάλης ανόδου που σημείωσε το προηγούμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά δε στο ΠΑΣΟΚ.ΚΙΝΑΛ, μοιάζει βέβαιο ότι στο πρόσφατο Συνέδριό του, η εικόνα προσώπων-σκελετών του παρελθόντος έβλαψε την εικόνα του. Άλλωστε, ΚΑΙ γι’ αυτόν το λόγο αναμένεται εντατικοποίηση των εμφανίσεων του Ν.Ανδρουλάκη προκειμένου να θεραπεύσει αυτό το «πρόβλημα»…
Δύσκολος χειμώνας
Η προοπτική ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα, επίσης μπαίνει στην…πολιτική εξίσωση/ και μάλιστα ενός…δυσκολότερου χειμώνα, ο οποίος θα φέρει σειρά νέων αυξήσεων και σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσει νέο γενναίο πακέτο στήριξης από την Κυβέρνηση. Κι άρα, ανάγκη ανεύρεσης πόρων και πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου…
Και μπορεί, τυπικά σύμφωνα με το ημερολόγιο ο επόμενος χειμώνας ν αρχίζει 21 Δεκεμβρίου, αλλά τα προεόρτια για την Κυβέρνηση θ αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τους λογαριασμούς ενέργειας που αναμένεται να φθάσουν στα νοικοκυριά Ιούλιο και Αύγουστο. Τότε, όπως έχει ανακοινωθεί, θα λειτουργούν οι μηχανισμοί μείωσης των τιμολογίων. Είναι προφανές ότι αυτό θα είναι ένα πάρα πολύ γερό «crash test» για την Κυβέρνηση, η οποία είτε θα κληθεί να «απολογηθεί» είτε θα εισπράξει τις επιδοκιμασίες. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία, όπως και να έχουν τα αράγματα θα είναι η τελευταία προ των εκλογών. Άρα προεκλογική…
Ο καταλύτης
Και μιας και αναφερθήκαμε στο καλοκαίρι, φθάνουμε στον καταλύτη των εξελίξεων: ΤΙ θα συμβεί το καλοκαίρι. Είναι κοινό μυστικό, ότι πλην των εξελίξεων και της απόδοσης στον τομέα του Τουρισμού. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας και στις αντιδράσεις του σε περίπτωση απευκταίων δυσάρεστων καταστάσεων. Με βάση όλα τα παραπάνω, καταρτίζονται όχι μόνο οι στρατηγικής της Κυβέρνησης και των κομμάτων, αλλά και τα σενάρια προεκλογικής τους ετοιμότητας. Ακόμη κι ένας παράγοντας από τους πιο πάνω (πλην των μετρήσεων) μπορεί να είναι εκείνος που θα γύρει την πλάστιγγα της ημερομηνίας των εκλογών: η οποία, αυτήν τη στιγμή, παραμένει…καρφωμένη στα τέλη της τετραετίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας