Βλάντιμιρ Πούτιν: Στο στόχαστρο η Φινλανδία και η Σουηδία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μετά την Ουκρανία βάζει στόχο την Φινλανδία και την Σουηδία. Η Μόσχα έχει στείλει ανάμικτα μηνύματα σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, ενώ δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός ως υπαρξιακή απειλή, η κίνηση αυτή θα αναγκάσει τη Μόσχα να αυξήσει την ανάπτυξη όπλων στην περιοχή της Βαλτικής.
Αυτό με τη σειρά του θα αύξανε τις πιθανότητες τυχαίων συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και δυτικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος τη στρατιωτική δυνατότητα να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή κατά της Φινλανδίας, δεδομένου ότι το 70% των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας είναι τώρα δεσμευμένο στην Ουκρανία (αν και ορισμένες έχουν αποσυρθεί από εκεί λόγω των μεγάλων απωλειών προσωπικού και εξοπλισμού). Ακόμη και αν η Ρωσία ήθελε να λειτουργήσει προληπτικά με στρατιωτική δράση, κατά της Φινλανδίας, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε εβδομάδες ορατών προετοιμασιών και εφαρμογή μέτρων κινητοποίησης που θα έπαιρναν μήνες.
Τι είχε δηλώσει ο Πούτιν
Ο Πούτιν δήλωσε στις 16 Μαΐου ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, οπότε δεν υπάρχει άμεση απειλή από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τις χώρες αυτές, αλλά ότι η επέκταση της νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής στο έδαφός τους θα προκαλέσει σίγουρα μια αντίστοιχη στρατιωτική απάντηση.
Ο πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε στις 14 Απριλίου ότι, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Μόσχα θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και υπερηχητικών πυραύλων στην περιοχή.
Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών στις 12 Μαΐου δήλωσε: «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις διμερείς ρωσοφινλανδικές σχέσεις, στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικής όσο και άλλης φύσης, για να σταματήσει τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια που προκύπτουν από αυτό».
Οι κινήσεις της Ρωσίας μετά το αίτημα ένταξης
Η αντίδραση της Ρωσίας στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και άλλα μέτρα αποσταθεροποίησης. Παρά την αντιφατική, αλλά απειλητική ρητορική των Ρώσων αξιωματούχων, η Μόσχα διαθέτει λίγα μέσα για να αποτρέψει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ή να τιμωρήσει την ένταξή τους. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να απειλήσει με συμβατικό στρατιωτικό πλήγμα, η Ρωσία πιθανότατα θα καταφύγει σε απειλητική ρητορική, επισημαίνοντας συχνά την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η Μόσχα θα εξετάσει, επίσης, πραγματικές κινήσεις που θα έχουν στόχο την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πληθωρισμό. Οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που αποσκοπούν στο να τροφοδοτήσουν τη δυσαρέσκεια για τις οικονομικές δυσκολίες και την αυξανόμενη στρατιωτική και ασύμμετρη απειλή από τη Ρωσία που συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θα μπορούσε, επίσης, να επιδιώξει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία ήδη από τις 23 Μαΐου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι επόμενοι λογαριασμοί φυσικού αερίου των φινλανδικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Τι δήλωσε ο Μεντβέντεφ
Ο Μεντβέντεφ στις 14 Απριλίου σημείωσε ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει υψηλότερες τιμές και φόρους», υπονοώντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει το κόστος ζωής. Πολλές φινλανδικές κυβερνητικές ιστοσελίδες «κράσαραν» στις 8 Απριλίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλούσε στο φινλανδικό Κοινοβούλιο, πιθανότατα λόγω ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των φινλανδικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της 12ης Μαΐου, οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί ότι η διακοπή του φυσικού αερίου και ενδεχομένως άλλα οικονομικά αντίποινα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της απάντησης της Ρωσίας στην κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στα σκαριά η απάντηση της Ρωσίας
Η απάντηση της Ρωσίας θα περιλαμβάνει πιθανότατα μια σημαντική αύξηση της στρατιωτικής υποδομής της κοντά στη Φινλανδία και στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής. Φινλανδία και Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και η προσχώρησή της θα υπερδιπλασιάσει το μήκος των χερσαίων συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Η ρωσική πλευρά των συνόρων είναι σημαντικά υπανάπτυκτη λόγω της απομόνωσής της και της κυβερνητικής παραμέλησης δεκαετιών.
Για να το διορθώσει αυτό, η Ρωσία θα προχωρήσει στην επέκταση της μη στρατιωτικής υποδομής συνοριακού ελέγχου και στην κατασκευή νέων οχυρώσεων κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων. Η Ρωσία θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις νατοϊκές δραστηριότητες στη Φινλανδία, δεδομένης της εγγύτητας του Μουρμάνσκ, του μοναδικού λιμανιού χωρίς πάγο της Ρωσίας με απεριόριστη πρόσβαση στον Ατλαντικό και τις παγκόσμιες θαλάσσιες οδούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας