Κόσμος

Μπάιντεν: “Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει μεγάλο τίμημα για τη βαρβαρότητα στην Ουκρανία”

Μπάιντεν: Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι προσπαθεί να καταστρέψει την ταυτότητα της Ουκρανίας

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι προσπαθεί να καταστρέψει την ταυτότητα της Ουκρανίας, όπως φαίνεται από τον ρωσικό βομβαρδισμό κατά αμάχων, σχολείων, νοσοκομείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας και μουσείων.

«Πιστεύω ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πούτιν είναι να εξαλείψει την ταυτότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπάιντεν από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Δεν μπορεί να την καταλάβει, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει την ταυτότητά της» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρέπει «να πληρώσει ακριβό τίμημα για την βαρβαρότητά του στην Ουκρανία», προκειμένου να αποτραπούν άλλοι από την ανάληψη παρόμοιας δράσης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις στρατιωτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Νέα οικονομική σύμπραξη Ασίας-Ειρηνικού με 13 χώρες

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε από το Τόκιο μια νέα οικονομική σύμπραξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε αντιστάθμισμα της Κίνας, αλλά ειδικοί δείχνουν επιφυλακτικότητα, αν όχι σκεπτικισμό, όσον αφορά την πραγματική της εμβέλεια πέραν του συμβολισμού της.

Το Οικονομικό Πλαίσιο για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό, IPEF) με τη συμμετοχή 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα, δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ενοποίησης των χωρών που την υπογράφουν μέσω της υιοθέτησης κοινών προτύπων σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

“Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μαζί με άλλες 11 χώρες, θα εκκινήσουν το Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο.

“Είναι μια δέσμευση για να εργαστούμε με τους στενούς μας φίλους και εταίρους στην περιοχή πάνω σε προκλήσεις που έχουν τη μέγιστη σημασία για να διασφαλιστεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα τον 21ο αιώνα”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η IPEF περιλαμβάνει αρχικά 13 χώρες: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία -τις τέσσερις χώρες που συνιστούν το διπλωματικό σχήμα “Quad”, το οποίο θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, στο Τόκιο- όπως και το Μπρουνέι, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο