Μπλίνκεν: Επικοινωνία με τη Γαλλίδα Υπουργό Εξωτερικών για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Πηγή Φωτογραφίας: CBS, Αρχείου
Ο Άντονι Μπλίνκεν [Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών] , είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη νέα ομόλογο της Γαλλίας, Καθρίν Κολονά, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκε η στήριξη των δύο χωρών στο αίτημα που έχουν καταθέσει Ελσίνκι και Στοκχόλμη.
Ακόμα, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν στη διατήρηση στήριξης στην Ουκρανία και στο να διατηρήσουν «σημαντικές πιέσεις» στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ερντογάν ΝΑΤΟ: Οι λόγοι που αρνείται την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την άμυνα της συμμαχίας στα βορειοανατολικά και θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης που θα εμφανιστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg με ανάλυσή του επιχειρεί να ρίξει φως στα σημεία που χτυπούν «κόκκινο» για την Τουρκία και γιατί, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, χαρακτηρίζει την Σουηδία και την Φινλανδία «καταφύγια τρομοκρατών».
1. Γιατί οι Κούρδοι έχουν σημασία για την Τουρκία;
Οι Κούρδοι είναι ένας λαός, με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων, και μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες στον κόσμο χωρίς δικό τους κράτος αυτή την στιγμή. Οι πατρογονικές τους εστίες είναι χωρισμένες μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή αλλιώς PKK, έχει πολεμήσει τις τουρκικές δυνάμεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς έχει επιδιώξει μια αυτόνομη περιοχή για τους Κούρδους εντός της Τουρκίας. Η Τουρκία αυτή την στιγμή επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού, ή YPG, μια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που συνέβαλε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους εκεί. Έτσι η Τουρκία πολεμώντας τους εκεί Κούρδους ευελπιστεί ότι δε θα αποτελέσουν την σπίθα που θα ανάψει την «φωτιά» στην περιοχή ξεσηκώνοντας περαιτέρω τους Κούρδους που βρίσκονται εντός της Τουρκίας.
2. Ποια είναι η πολιτική της Σουηδίας για τους Κούρδους;
Η Σουηδία από καιρό έχει εφαρμόσει πολιτικές υπέρ του σεβασμού των μειονοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ρητορική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα αυτή την στιγμή να φιλοξενεί έως και 100.000 Κούρδους. Μάλιστα στο ίδιο πλαίσιο, όπως κάνουν κι άλλα κράτη της ΕΕ έχει ανοιχτές επαφές με ορισμένες κουρδικές πολιτικές ομάδες. Ωστόσο, όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα μετά την Τουρκία που χαρακτήρισε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, το 1984!
3. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα του Ερντογάν με τη Σουηδία;
Η Τουρκία επέκρινε Σουηδούς αξιωματούχους για συναντήσεις με Κούρδους πολιτικούς, επικαλούμενη μια συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε και του Ελχάμ Αχμάντ, ο οποίος εκπροσωπεί το PYD, την πολιτική πτέρυγα του YPG (στην Συρία). Όταν η πρωθυπουργός Magdalena Andersson εξελέγη το 2021, ήταν εν μέρει χάρη στην υποστήριξη ενός Κούρδου βουλευτή, της Amineh Kakabaveh, αναφέρει το Bloomberg. Η υποστήριξή της εξασφαλίστηκε με αντάλλαγμα μια δέσμευση για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών της Άντερσον και του PYD. Ένα άλλο επίκεντρο της έντασης από πλευράς της Τουρκίας είναι το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το πολιτικό σκέλος μιας ομάδας δυνάμεων που κυριαρχούνται από Κούρδους στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία λέει ότι η συγκεκριμένη ομάδα κυριαρχείται από τρομοκράτες. Η Σουηδία από την άλλη λέει ότι συνεργάζεται με το SDC, αλλά όχι με το YPG ή το PKK.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας