Κόσμος

Στίγκλιτς: Η αύξηση των επιτοκίων θα σκοτώσει την οικονομία

Στίγκλιτς: Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος θεωρεί πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην παραγωγή τροφίμων.

Κατά τον Στίγκλιτς, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή τροφίμων. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα «σκοτώσουν» την οικονομία, χωρίς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Αυτήν την επισήμανση αυτή έκανε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζο Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα διεθνώς.

“Σκοτώνοντας την οικονομία μέσα από την αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει το θέμα του πληθωρισμού “

«Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού» ξεκαθάρισε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο διάσημος καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Σκοτώνοντας την οικονομία μέσα από την αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει το θέμα του πληθωρισμού σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο». Επεσήμανε δε, πως «δεν πρόκειται να παράγει περισσότερα τρόφιμα. Και θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, επειδή δεν θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις».

Καμπανάκι για επισιτιστική κρίση

Άλλωστε, κατά την άποψη του, προτεραιότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δοθεί στην παραγωγή τροφίμων. «Συνηθίζαμε να έχουμε πλεονάσματα τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να τα έχουμε και πάλι. Τουλάχιστον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για να αυξήσουμε τα επίπεδα προσφοράς, αυτό θα βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρόκληση ύφεσης» υποστήριξε.

Η τοποθέτηση Στίγκλιτς έρχεται λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο πόσο επιθετικά θα κινηθεί στο εξής η κεντρική τράπεζα αναφορικά με τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

«Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι παρεμβάσεις στην πλευρά της προσφοράς» τόνισε. «Ένα από τα πράγματα που επιχείρησε να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να ενισχύσει τη μέριμνα για τα παιδιά, κάτι που θα σήμαινε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, αυτό λύνει ένας από τους περιορισμούς στην προσφορά στην αγορά εργασίας» εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο