Κόσμος

Το πόκερ των διαπραγματεύσεων

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι η Ρωσία μετρά στρατιωτικές, ηθικές και επικοινωνιακές ήττες και, πλέον, «πετά το μπαλάκι» στην ουκρανική πλευρά, που φαίνεται να βρίσκεται σε θέση ισχύος ως προς το χρόνο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μετά από τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία ζητά επισήμως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, οι οποίες είχαν διακοπεί τον περασμένο Μάρτιο. Η Ρωσία μετρά στρατιωτικές, ηθικές και επικοινωνιακές ήττες και, πλέον, «πετά το μπαλάκι» στην ουκρανική πλευρά, που φαίνεται να βρίσκεται σε θέση ισχύος ως προς το χρόνο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν διακοπεί λόγω έλλειψης προόδου. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκληραίνει τη στάση της στις συνομιλίες και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων και προμηθειών στη χώρα από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στα ανατολικά της Ουκρανίας βρίσκονται σε δυσχερή θέση, το Κίεβο πιθανότατα γνωρίζει ότι είναι θέμα χρόνου η Ρωσία να χρειαστεί να αλλάξει τακτική ή να αποσύρει ακόμη περισσότερα στρατεύματα.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να απωθούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις προς τα σύνορα και εν μέσω έλλειψης πυραύλων, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ουσιαστική εξωτερική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο ισχυρίστηκε, αυτήν την εβδομάδα, ότι Ρώσοι στρατιώτες απωθήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο. Επίσης, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας κοινοποίησε βίντεο, που φαίνεται να δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες σε συνοριακό σταθμό το Σαββατοκύριακο.

Και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης, η υπόσχεση για «απελευθέρωση» των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να υλοποιηθεί.

Με την πιθανότητα η Ουκρανία να κερδίσει σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο αυτό, το Κίεβο δεν βλέπει το λόγο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Κι αν δεν αλλάξει η πορεία της Ρωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί, φαίνεται απίθανο η Ουκρανία να αποφασίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα επικεντρώνονταν σε ενδεχόμενες παραχωρήσεις του Κιέβου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο